Dužnosnici položili vijence u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

U povodu Dana pobjede premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković položili su vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli te kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i na grobu prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Došli smo ovdje na Mirogoj, na dan početka vojno-redarstvene akcije Oluja odati počast svim hrvatskim braniteljima, svima koji su dali svoj život i zdravlje i sve što su imali za slobodu naše domovine Republike Hrvatske u obrani od velikosrpskog Miloševićevog režima, kazao je premijer Andrej Plenković. Istaknuo je da ta činjenica obvezuje vlast, cijelo društvo i nove generacije da odaju poštovanje i počast žrtvi hrvatskih branitelja da nastoje graditi društvo i zemlju onakvom kakvu su sanjali i za kakvu su se zalagali.

Plenković je naglasio i da je u to vrijeme državnička mudrost i odvažnost prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, u kompleksnim međunarodnim i sigurnosnim okolnostima, pridonijela oslobađanju ne samo većine okupiranih teritorija RH, već je značila i strateški preokret odnosa u BiH, sprečavanje nove Srebrenice u Bihaću te je zahvaljujući Oluji došlo do postizanja Daytonskog i Pariškog sporazuma.

Sjećamo se svih onih koji su svoj život dali za Domovinu. Sjećamo se s posebnom zahvalom i poštovanjem prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, čovjeka bez čije vizije i velikog razumijevanja međunarodnih okolnosti sasvim sigurno projekt stvaranja hrvatske države ne bi bio ovako uspješan, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Naglasivši kako je operacijom Oluja, kojom je oslobođena skoro petina okupiranog teritorija, slomljen san o Velikoj Srbiji, Jandroković je rekao da je Hrvatska u Oluji iskazala zajedništvo svih ljudi, veliku vojnu silu te pokazala da se i u složenim međunarodnim odnosima mogu ostvariti željeni ciljevi. Poručio je da nam sjećanje na Oluju i danas može biti podstrek, da u bitno izmijenjenim međunarodnim okolnostima kada postoje nove prijetnje i novi globalni izazovi, zajednički djelujemo i u bitnim nacionalnim pitanjima, zaboravimo podjele i osiguramo napredak zemlje, ekonomski rast i razvoj i ojačamo solidarnost među hrvatskim građanima.

Uz predsjednika Vlade u izaslanstvu su bili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskoga rata.
Vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj položilo je i zapalilo svijeće i izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Vijence za poginule branitelje i stradale civile brojna izaslanstva polažu diljem Hrvatske. (hrt.hr)

 

Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.