U Sydneyu planiran teroristički napad, uključujući rušenje zrakoplova

Dvojica Australaca optužena su za planiranje dva teroristička napada u Sydneyu, uključujući izradu bombe kućne izrade koja je trebala srušiti zrakoplov agencije Etihad, nacionalne agencije Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Operativac tzv. Islamske države poslao je iz Turske komponente za izradu bombe jednom od osumnjičenih u Sydneyu, zajedno s instrukcijama kako napraviti improvizirano eksplozivno sredstvo, koje je osumnjičeni muškarac planirao skriveno u mašini za mljevenje mesa unijeti na let kompanije Etihad 15. srpnja. No od plana se, iz za sada nepoznatih razloga, odustalo u posljednjem trenutku.

Druga teroristička akcija povezana je s izradom improviziranog kemijskog disperzivnog sredstva koje je trebalo ispustiti visokotoksičan sumporovodik, koji je trebao biti raspršen u javnom prostoru gdje vladaju velike gužve, poput javnog prijevoza, kazao je visoki dužnosnik australske savezne policije. No, kako je dodao, izrada sredstva bila je daleko od stvarne realizacije, a obje su akcije u korijenu prekinute.

Osumnjičenima prijeti doživotni zatvor. (hrt.hr)

 

Facebook Comments