Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

ODGAĐA SE PRIMJENA POREZA NA NEKRETNINE! Plenković potvrdio da zasad nema ništa od novog nameta koji je izazvao buru u hrvatskoj javnosti

plenković 3
Premijer Andrej Plenković u razgovoru za HRT rekao je kako u ovom trenutku u vladajućoj koaliciji prevladava stav da se donošenje odluke o uvođenju poreza na nekretnine – odgodi.
Plenković nije htio precizirati koliko će trajati odgoda, ali je naglasio kako s tim potezom želi lokalnim samoupravama dati još vremena da se pripreme.
– Osluškujemo bilo naroda, mada treba napomenuti da je ovaj porez, u okviru zakona o lokalnim porezima, prošao raspravu u Saboru kao dio paketa porezne reforme još prošle godine. No zaključak razgovora s ministrom financija i drugima u Vladi jeste da je potrebna dodatna pedagogija ne samo građana već i lokalne samouprave jer je cilj ovog poreza da bude prihod samoupravnih jedinica. Radi se o svojevrsnom pojednostavljenju komunalne naknade i spomeničke rente. Prevladava stajalište, nakon dodatne analize, da se predloži odgoda poreza za dogledno vrijeme – dijele ga i naši partneri. Treba pomoći samoupravi i smiriti tenzije. Ovakvi porezi postoje i u drugim zemljama, Hrvatska je u komparativnoj analizi najniža ali s obzirom na kulturu vezanosti za nekretnine i raspravi koja nije pojašnjena – odgoda će biti najbolje rješenje.Moramo smiriti tenzije i zaustaviti fabriciranje informacija – rekao je Plenković.
Premijer je progovorio i o spornom pravilniku koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, a kojim su znatno poskupljele uvozne takse na proizvode iz država nečlanica EU, što je razgnjevilo hrvatske susjede.
– Procjena o naknadi koja se plaća za inspekcijski nalog je bila previsoka. Ministar Tolušić je dobio nalog da u najbržem roku pronađe rješenje koje će spriječiti taj problem, u skladu s međunarodnim ugovorima, kao i bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu. Želimo da se naša poljoprivredna proizvodnja potiče svim mjerama, no ima i drugih načina kojima je Vlada može zaštititi. Još ovog tjedna očekujem da se pronađe rješenje.
Plenković je progovorio i o Pelješkom mostu i namjeru pojednih političara i stranka u Sarajevu da zaustave gradnju.
. Imali smo nedavno zajedničku sjednicu vlade, tema Pelješkog mosta dobro je razrađena, prvi razgovori vođeni su još prije desetak godina. Tehničke karakteristike mosta zadovoljavaju najviše standarde i neće ugroziti prolazak brodova prema Neumu. Poruka je jasna – dijalog s BiH da, i nastavak izgradnje Pelješkog mosta uz 357 milijuna eura nepovratnih sredstava iz europskih fondova – što prije – kaže premijer za HRT.(jutarnji.hr)

 

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

38-godišnjak vozio traktor pod utjecajem alkohola od 1,14 g/kg

OgPortal

U prometnoj nesreći jedna teško i jedna lako ozlijeđena osoba

OgPortal

Danas nova akcija darivanja krvi

OgPortal

Milinovićev nećak demolirao prostorije u gospićkoj bolnici, ekspresno je izbačen iz stranke LiPO

OgPortal

Dumbović: Najogavnija laž je da su iz Petrinje nestala tri šlepera pomoći

OgPortal

Otkrivamo sve detalje velike policijske akcije, doznali smo i imena uhićenih ‘poduzetnika‘

OgPortal