Ljajić vjeruje u skoro rješenje trgovinskog spora

Srbijanski ministar turizma i trgovine Rasim Ljajić očekuje da će trgovinski spor zbog pristojbi koje je Hrvatska povećala za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja biti riješen za dva do tri dana, ocijenivši da zaoštravanje situacije nije u interesu država regije. Ljajić je za provladinu komercijalnu televiziju Pink pozitivno ocijenio izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji također do kraja tjedna očekuje pozitivno rješenje.

Najavljene protumjere Ljajić je nazvao “posljednjom nužnom akcijom” koju će Srbija poduzeti, rekavši da je već u tijeku provođenje pojačanog inspekcijskog nadzora čiji je cilj pokazati koliko su ‘besmilene mjere’ koje je uvela Hrvatska. Dodao je kako će Srbija inzistirati da kontrola ne bude po vrsti voća i povrća, nego po kamionu, te da te cijene budu primjerene važećim cijenama zemalja EU i zemalja u regiji. Ljajić očekuje da će i Europska komisija “sigurno zahtjevati od svake zemlje da te cijene budu iste, bila to članica ili kandidat”.
Europska komisija, pak, još nije zaprimila prosvjedno pismo ministara zemalja regije – koji traže da utječe na Hrvatsku. Iz komisije su potvrdili da su u kontaktu sa svim državama uključenima u taj spor. Beogradska agencija Beta javila je ranije kako EK razmatra mehanizme u sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i zemalja zapadnog Balkana koji bi se mogli primijeniti ako se njihov trgovinski spor s Hrvatskom ne bude mogao riješiti pregovorima. (hrt.hr)

 

Facebook Comments