Vjetar ponovo razbuktao požar na Promini

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika u petak poslijepodne koncentrirale su snage na dva požarišta u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Tako se na požarištu Promina koje je vjetar ponovno aktivirao nalaze jedan Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-802 dok su na Svilaji angažirana tri Canadaira i jedan Airtarctor. Preraspored zračnih snaga provodit će se i u nastavku dana sukladno stanju na ovim požarištima i prioritetima gašenja, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Pripadnici Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH nastavljaju sa saniranjem rubnih dijelova požarišta Zaton-Raslina kod Šibenika.

U zaseoku Sumani blizu Šibenika požar još nije lokaliziran, a noćas su se branile kuće. Zanimljiv prirodni fenomen snimila je naša kolegica Sanja Jurišić.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 224 požara: 79 u Šibensko-kninskoj, 75 Splitsko-dalmatinskoj, 55 u Zadarskoj,10 u Dubrovačko-neretvanskoj, četiri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji. Ostvareno je više od 1900 sati naleta, izbačeno oko 57.000 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Facebook Comments