Cerar o hrvatskom stajalištu o arbitraži: Strpljenje je pri kraju

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je da je njegovo strpljenje prema hrvatskom stajalištu o arbitraži “pri kraju” i da je predviđeni sastanak s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu možda zadnja prilika da Zagreb prihvati zajedničku implementaciju presude o granici prema odluci suda iz lipnja.
“Naravno, ako Hrvatska tada ne pristane da surađujemo u implementaciji arbitražne odluke, moje će se dosadašnje strpljenje izgubiti”, kazao je Cerar. Slovenski premijer to je kazao u Divači u obilasku budućeg gradilišta nove željezničke pruge s Koprom.
Za arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici, a na čijoj primjeni kao pravno obvezujućoj inzistira Slovenija, Cerar je kazao da ne vjeruje da bi neka članica Europske unije mogla stati na stranu Hrvatske. Implementacija presude je pitanje poštovanja europskog načela vladavine prava i ne vjerujem da bi neka članica Unije u tome mogla podržati Hrvatsku, rekao je.
Iako slovenski mediji navode da još nije jasno hoće li, zbog nepomirljivih stajališta, doći do uzvratnog sastanka hrvatskog i slovenskog premijera dogovorenog za rujan, Andrej Plenković kaže kako nema razloga da sastanka ne bude. Smatra da hrvatska diplomacija nije zakazala u pripremi terena za rješavanje otvorenih pitanja sa Slovenijom.(hrt)
Facebook Comments