Štete se već zbrajaju, a očekuju se katastrofalne poplave zbog kojih su tisuće već evakuirane

NAJMOĆNIJI URAGAN U 12 GODINA POGODIO AMERIKU Štete se već zbrajaju, a očekuju se katastrofalne poplave zbog kojih su tisuće već evakuirane
Uragan Harvey prešao je na kopno na obali Teksasa i pogodio gradove Corpus Christi i Rockport, gdje se štete još uvijek zbrajaju, te se kreće vrlo polagano, zbog čega postoji ozbiljna opasnost da će dovesti do katastrofalnih poplava, javljaju američki mediji.

Detalji o razaranju u Rockportu još uvijek pristižu, a prve fotografije prikazuju razorene kuće i infrastrukturu. Uragan se polagano kreće prema sjeverozapadu, gdje su tisuće Amerikanca napustile svoje domove.
Republikanski guverner Teksasa Greg Abbott pozvao je i građane glavnog grada Houstona na evakuaciju, no demokratski gradonačelnik Sylverster Turner već danima govori građanima da si urede skloništa u gradu, te da ga ne napuštaju.
Harvey je prvi uragan koji je pogodio američko tlo u više od 12 godina, a u trenutku kada je dotakao kopno bio je klasificiran kao uragan 4. kategorije. Najveća zabilježena brzina vjetra je 215 kilometara na sat, a očekuje se da će zbog njegovog djelovanja na širem području pasti do 76 centimentara kiše.

 

Kiša predstavlja najveću prijetnju po ljude i životinje, jer je kod uragana sličnih Harveyju najčešće glavni uzrok katastrofalnih posljedica koje se protežu kilometrima u unutrašnjost. Očekuje se poplava na širem području uragana koja bi mogla trajati danima.

Oluja je već pogodila i oko 20 tisuća putnika na tri kruzera (brodovi na krstarenju) u Meksičkom zaljevu, pri čemu su dva preusmjerena u New Orleans, a treći će ostati u Cozumelu u Meksiku, nakon što je u petak zatvorena luka Galveston u Teksasu.
Ranije je i guverner Teksasa Greg Abbott zatražio pomoć američke savezne vlade uoči naleta Harveyja, a oko svega se porukom na Twiteru oglasio i američki predsjednik Donald Trump hrabreći i poželivši sreću svima onima koji se nalaze na putu uragana uz savjet da slijede upute lokalnih vlasti.

Trump je u petak potpisao i proglas o katastrofi za državu Teksas, te na Twitteru ustvrdio kako to ‘”oslobađa punu snagu pomoći vlade’.

Agencije javljaju i da na tom području vlada velika zabrinutost i za životinje, uključujući i kućne ljubimce, stoku te oko šest tisuća životinja u zoološkom vrtu u Houstonu, upućujući ljude da ih sklone u skloništa i hotele za kućne ljubimce. (jutarnji.hr)

Foto: NASA

 

Facebook Comments