Summit čelnika afričkih i europskih zemalja o migracijskoj krizi

Čelnici sedam afričkih i europskih zemalja sastali su se u Parizu na mini-summitu o migracijskoj krizi, kako bi uskladili stavove o toj temi koja je često izvor napetosti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svoje kolege iz Čada i Nigera Idrissa Debyja Itna i Mahamadoua Issoufoua kao i šefa libijske vlade nacionalnog jedinstva Fayeza al-Sarraja, čije su zemlje u središtu tranzita migranata iz Afrike i Bliskog istoka prema europskim obalama.

Europu su predstavljali njemačka kancelarka Angela Merkel, šefovi talijanske i španjolske vlade Paolo Gentiloni i Mariano Rajoy, kao i šefica europske diplomacije Federica Mogherini. Tim se susretom željela “potvrditi podrška Europe Čadu, Nigeru i Libiji zbog kontrole i upravljanja migracijskim priljevom”, po uredu francuskog predsjednika.

Afrikanci zahtijevaju više podrške i hvale se rezultatima, poput Nigera koji procjenjuje da je smanjio migracijski priljev za 80 posto u Agadezu, stjecištu trgovine ljudima. EU je uplatio u srpnju pomoć od 10 milijuna eura Nigeru za borbu protiv ilegalne imigracije, prvu isplatu u okviru programa o kojem je odlučeno 2016. godine.

Do mini-summita dolazi nakon nizanja europskih inicijativa tijekom ljeta. S francuske strane, Emmanuel Macron je u srpnju najavio osnivanje “hotspotova”, centara za upisivanje migranata u Libiji.

U kolovozu je zabilježen značajan pad broja izbjeglica koji prelaze Mediteran. Od početka srpnja do 25. kolovoza samo je 2932 migranata stiglo u Italiju. Za usporedbu u istom razdoblju prošle godine stiglo je 21.294 izbjeglica, prema podacima talijanskog ministarstva vanjskih poslova objavljenima u ponedjeljak.
Stručnjaci vjeruju da je razlog naglog pada broja migranata nova naoružana skupina u Libiji koja onemogućava krijumčare ljudi u odlasku iz Libije.

Rim se susreće s predstavnicima s juga Libije radi osmišljavanja alternativnih razvojnih projekata u krijumčarenju migranata koje, prema procjeni International Crisis Group, donosi između jedne i 1,5 milijarde eura godišnje Libiji. (hrt.hr)

 

Facebook Comments