Danas je zadnji dan da SAD smanji broj diplomata u Rusiji

Danas istječe rok koji je ruska vlada dala američkoj administraciji da znatno smanji broj svojeg diplomatskog osoblja u Rusiji, što je odgovor na američke sankcije Moskvi.

U međuvremenu, nove napetosti između Rusije i Amerike. State Department zatražio je da se od subote zatvori ruski konzulat u San Franciscu i dvije trgovačke misije u New Yorku i Washingtonu, navodeći da je to odgovor na neovlaštene ruske poteze.

Prije mjesec dana, Moskva je odlučila smanjiti broj američkih diplomata i tehničkog osoblja u Rusiji sa 755 na 455. Kremlj je tada priopćio da se radi o reciprocitetu, odnosno izjednačavanju s brojem ruskih diplomata u SAD-u.

Iz američkog ministarstva vanjskih poslova ističu kako se nadaju da će Rusija izbjeći daljnje zaoštravanje odnosa te da će dvije države poboljšati suradnju u područjima od obostranog interesa.

BBC prenosi i kako je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov – u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Rexom Tillersonom – izrazio žaljenje zbog poteza Washingtona. (hrt.hr)

 

Facebook Comments