Timmermans: Arbitražna odluka je bilateralno pitanje, ali bi je bilo dobro primijeniti

Arbitražna odluka o graničnom prijeporu između Slovenije i Hrvatske je bilateralna stvar tih dviju članica EU-a, ali Europska komisija i dalje smatra kako bi bilo dobro da se ona provede, kazao je u razgovoru za ljubljansko Delo potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

“Imamo arbitražnu presudu. Ne moramo ocjenjivati je li ona dobra ili ne, no to bi pitanje najbolje riješili ako bi presudu primijenile obje strane”, kazao je Timmermans u razgovoru za vodeći slovenski list. Dodao je da je to bilateralno pitanje za koje su odgovorne dvije države.

Timmermans će početkom idućeg tjedna u Sloveniji sudjelovati na Bledskom strateškom forumu te se među ostalima sastati sa slovenskim ministrom vanjskiih poslova Karlom Erjavcem. Erjavec je već najavio da će s potpredsjednikom Komisije razgovarati o provedbi arbitražne presude. Na tom će forumu biti i šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić.

Poznato je da su stajališta Slovenije i Hrvatske oko arbitražnog procesa i presude o granici različiti. Ljubljana inzistira da arbitražnu presudu treba primijeniti, dok Zagreb nudi bilateralne razgovore o tom i drugim neriješenim pitanja, a arbitražni proces smatra nepovratno komopromitiranim te odluku arbitara neobvezujućom za Hrvatsku.

U razgovoru kazao je da Europska komisija nije stranka u postupku kada se radi o arbitražnoj odluci i njezinoj primjeni, te podržao nastavak dijaloga dvaju premijera, dodavši kako je stajalište Komisije i njega osobno da bi obje strane trebale primijeniti arbitražnu odluku.

“Važno je da takva pitanja među članicama ne ostaju nerazriješena ako su se prije toga odlučile za arbitražu”, naveo je Timmermans. (hrt.hr)

 

Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.