Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

‘Prebacili su je na mjesto gdje je bila spomen-kosturnica partizanima koji su oslobađali Jasenovac’

Pupovac

PUPOVCU PREMJEŠTANJE PLOČE NEPRIHVATLJIVO ‘Prebacili su je na mjesto gdje je bila spomen-kosturnica partizanima koji su oslobađali Jasenovac’

Saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac komentirao je skidanje HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ iz Jasenovca i njezino postavljanje na novoj lokaciji Trokut u Novskoj, piše N1.

– Dobro je da ploča više nije u Jasenovcu, ali nije dobro što je na mjestu na kojem je postavljena i nije dobro što je omogućena daljnja legalizacija postavljanja takve ploče. To su dvije stvari koje čine mene i moju stranku nezadovoljnima. Ploča je postavljena na lokalitet Trokut, 20-ak metara mjesta gdje je bila spomen-kosturnica pripadnika partizanskih jedinica koje su oslobađale Jasenovac i Novsku i koja je minirana u jesen 1992. i u kojoj je bilo oko 650 ljudskih ostataka.

O stradanjima u ovom ratu neću govoriti, ali ću reći da je s tog područja iz kotara Novska Jasenovac prema logoru, prema popisu koji je do sada kompletiran, skončalo više od 3.000 ljudi – Srba, Roma, Hrvata, Židova i o toj se stvari mora voditi računa, a produženje ili daljnja legalizacija kao uvjet za uklanjanje ove ploče iz Jasenovca je nešto što nas posebno smeta – kazao je predsjednik SDSS-a.

– Vi niste zadovoljni ovim rješenjem? – pitao je Pupovca novinar.

– Ne da nismo zadovoljni, za nas ovo nije prihvatljivo rješenje. Predsjedništvo stranke sastalo se jutros i dobio sam ovlast da izrazim nezadovoljstvo zbog činjenice da se dalje legalizira ta vrsta pozdrava i da se ploča razmješta na drugo stratiše koje je kao niz drugih 1991. uništeno – rekao je Pupovac.

Na pitanje hoće li i dalje dati potporu Vladi Andreja Plenkovića, nije dao decidiran dogovor, ali ga je najavio:

– Naša stranka će sasvim sigurno raspravljati o okolnostima u kojima je uklonjena ploča u Jasenovcu i konferenciji na kojoj se javno slavi ‘Za dom spremni’. MI toj stvari dajemo rang prvog prioriteta, sigurno nećete dugo čekati na našu sljedeću objavu. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Epidemija bukti u Češkoj, premijer upozorava: ‘Bolnice su nam na rubu potpune katastrofe‘

OgPortal

Milanović najpopularniji političar, Plenković odmah iza, nakon dugo vremena čelnik SDP-a je treći

OgPortal

Srbija djelomice postrožila mjere ograničenjem rada ugostiteljima

OgPortal

Njemačka će pivarima isplatiti odštetu za neprodano pivo

OgPortal

Peđa Grbin: Nek’ Plenković pita Merkel u vezi s ulaskom u kafić

OgPortal

Zaposleno 25 žena koje će skrbiti o 160 starijih osoba

OgPortal