Nakon potresa u kojem je poginula 61 osoba, uragan Katia prijeti Meksiku

Treći uragan, sada prve – najslabije kategorije, pogodio je obale Meksika. Ta je zemlja još u šoku od najjačeg potresa u posljednjih 100 godina. Prema najnovijim podacima, u njemu je život izgubilo više od 60 ljudi. Stotine su ozlijeđene, a za mnogima se traga pod ruševinama.

Siromašni jug Meksika, koji je najpogođeniji katastrofalnim potresom, zavijen je u crno kao i cijela zemlja. Broj mrtvih raste iz sata u sat. Vodi se utrka s vremenom kako bi se spasili preživjeli iz ruševina.

Nažalost, ova nesreća nije došla sama. Savezna država Veracruz na udaru je uragana Katia koji trenutačno ima prvu, najslabiju kategoriju, a vjetrovi udaraju brzinom od 120 kilometara na sat. Svi koji su mogli pohrlili su u skloništa.

Šteta od uragana tek će se procjenjivati, baš kao i ona od strašnog potresa koji je brojne Meksikance zatekao u snu – najmanje je 61 osoba poginula kada je potres porušio zgrade i izazvao masovne evakuacije u siromašnim južnim državama Oaxaca i Chiapas. Potres magnutude 8,1 na južnoj obali bio je jači od onog razornog iz 1985. koji je srušio dijelove grada Meksika i ubio tisuće ljudi.

Podrhtavanje se i ovoga puta osjetilo u glavnom gradu, Gvatemali i El Salvadoru, ali je grad Juchitan u Oaxacanu pretrpio najveće posljedice katastrofe. U ruševinama su se našli dijelovi gradske vijećnice, hotel, crkva i druge građevine.

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto došao je u stradali grad kako bi nadzirao akcije spašavanja. Gradonačelnik Gloria Sanchez potres je nazvao “najstrašnijim trenutkom” u Juchitanovoj povijesti.

Sve pogibije zabilježene su u tri susjedne države smještene u blizini epicentra koji je bio oko 70 kilometara od obale.

Meksiko je na mjestu gdje se dodiruje pet tektonskih ploča, zbog čega je seizmička aktivnost vrlo jaka. Uzbuna na tsunami oglašena u velikom području središta Meksika ukinuta je tijekom noći. (hrt.hr)

 

Facebook Comments