Trump odradio telefonski razgovor s Erdoganom: ‘Cilj je jačanje regionalne sigurnosti’

NAJAVA ZATOPLJENJA ODNOSA VOJNIH SILA? Trump odradio telefonski razgovor s Erdoganom: ‘Cilj je jačanje regionalne sigurnosti’
Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je u subotu s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom o suradnji dviju zemalja radi “jačanja regionalne sigurnosti”, priopćila je Bijela kuća.

Trump je “stavio naglasak na zajedničko zauzimanje Sjedinjenih Država i Turske za suradnju kako bi ojačali regionalnu stabilnost”, ističe se u kratkom priopćenju Bijele kuće, bez drugih potankosti.

Ovaj telefonski razgovor se događa u prilikama pogoršanja veza Washingtona i Ankare, napose nakon američke odluke da naoruža milicije sirijskih Kurda, koje Turska smatra “teroristima”, radi borbe sa skupinom Islamskom državom (IS).

Turska je usto već više puta bezuspješno tražila izručenje Fethullaha Guelena, propovjednika koji živi u Pennsylvaniji i kojeg Ankara optužuje za neuspjeli puč u srpnju 2016.

Američke vlasti su, najposlije, optužile nekoliko Turaka za financijske transakcije kojima su prekršili embargo uveden Iranu, među njima Zafera Caglayana, bivšeg ministra gospodarstva u vladi Erdogana dok je ovaj bio premijer. Turski predsjednik je osudio “političku” odluku uperenu “protiv Turske”.

Erdogan je rekao da će se s Trumpom sastati u prigodi zasjedanja UN-ove Opće skupštine koja 19. rujna počinje u New Yorku, “bude li prilike”. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments