Od terorističkih napada 11. rujna na svjetski trgovački centar u New Yorku prošlo je 16 godina.

Napadi su ostavili veliki trag na Sjedinjene američke države – kako u sigurnosnom, vojnom i financijskom pogledu, tako i u domeni ljudskih prava i sloboda. 16 godina kasnije – terorističkih prijetnji sve je više i u našoj blizini.

O tome je govorio gost Studija 4 profesor Fakulteta političkih Znanosti Zoran Kurelić.
Nakon napada smo s odrekli individualne slobode
Govoreći o posljedicama napada u Americi, Kurelić je rekao da su oni Ameriku promijenili manje dramatično nego što je to izgledalo na početku. Nisu izgubljena fundamentalna ljudska prava kao što se govorilo. No, dogodilo se nešto drugo – Amerika je zbog svijesti o tome da može biti napadnuta, izgradila obrambeni sustav nadzora. On ima nove grane i agencije obavještajne zajednice a s razvojem digitalne tehnologije i civilizacije stvorili su se mogućnosti nadzora građana koji nisu uopće postojale. Sigurnosni aparat ima mogućnosti i zadire u našu individualnu slobodu.
Napad otvorio apetite za rat, rat u Iraku odredio 21. stoljeće
Smatra da do militarizacije američkog društva nije došlo nikad. Došlo je, kaže, do reakcije na teroristički čin koji je bio spektakularan. On je zastrašio stanovništvo pa je tako ono podržalo ulazak u rat sa Afganistanom što je razumljivo jer su lovili teroriste. No, Amerikanci su nakon toga lako ušli u rat u Iraku. Iz Iraka nisu bili nikad napadnuti, ušli su sa Velikom Britanijom i sve se svodilo na obavještajne podatke za koje se ne zna dali su relevantne ili su bile naštimane. Taj je rat odredio 21. stoljeće, smatra Kurelić.
Nijedna obavještajna zajednica ne može pretpostaviti tko će se radikalizirati
Po njegovom mišljenju bez obzira do koje razine država povećava nadzor, tipovi terorističkih napada koje inspirira ISIL sa svojim online aktivnostima je takav, da ne postoji mogućnost da se preduhitri netko od počinitelja. Spomenuo je napad u Bostonu gdje se je Džohar Carnajev online samoradikalizirao. Koja obavještajna zajednica može pretpostaviti tko će se radikalizirati, često se radi o njihovim državljanima, naglasio je. Postoje granice što država sa potpunim gubitkom poštovanja privatnosti uopće može napraviti protiv terorističkih napada.
Teror ima uspjeha u načinu na koji europsike države funkcioniraju
Nakon svega, građani se ne mogu ponašati kao da se ništa nije dogodilo. Razina provjere posvuda je takva da je naprosto život promijenjen, način života se mijenja, građani se prilagođavaju. Teško je danas i dijete na koncert pustiti. Teror ima uspjeha u načinu na koji europske države funkcioniraju, kaže Kurelić i ističe kako je teško danas i dijete na koncert pustiti. (hrt)

 

Facebook Comments