Kuda ide hrvatsko zdravstvo za HRT objasnio ministar Kujundžić

Kuda ide hrvatsko zdravstvo, kako u atmosferi egzodusa liječnika i medicinskog osoblja pomiriti rastuća milijunska dugovanja i potrebu za što kvalitetnijim i dostupnim zdravstvom za HRT je pojasnio zdravstva profesor Milan Kujundžić.

Ljude koji su bolesni i koji nužno trebaju uslugu u zdravstvu ne zanima novac, njih zanima usluga.

I to je za razumjeti, kaže narodni izričaj bolesta čovjeka zanima samo jedno, zanima ga zdravlje i ništa više i to je za razumjeti i bolesnika i obitelj. Međutim, moramo živjeti u realnom svijetu, a to znači da bismo davali kvalitetnu uslugu, da bi svatko od nas kao bolesnik ili potencijalni bolesnik dobio optimum, da ne ne kažem maksimum, moramo se pobrinuti i imati taj novac, rekao je Kujundžić.

Mislite li da svaki pacijent u sustavu može doći do usluga kada mu je potreban?

Može doći s hitnim sustavom, ozbiljno bolesni ljudi neće čekati, idealnoga nema, liste čekanja postoje svugdje u svijetu, odgovorio je.

Nedavno smo u emisiji imali sukob medicinskih sestara i ravnatelja kojeg su optužile za mobing, jeste li se upetljali i znate li što se tamo događa?

Znam što se događa, upetljao se nisam, kao ministar nisam rekao da mora biti ovako ili onako. Zatražio sam izvješće i to je u procesu, objasnio je Kujundžić.

Je li to dovoljna brzina za rješavanje problema?

Mogao bih i ja vama obaviti upit: Imam informaciju da na HTV-u imate jako velikih sukoba. Jeste li to rješavali?, postavio je ministar protupitanje.

Ne govorimo o HTV-u.

Nemojte ovo izrezati. I to se itekako tiče hrvatske javnosti, što se negdje svađaju ili ne svađaju i to je javna ustanova. Problem u bolnici i na HTV-u je značajan za Hrvate, i jedan i drugi, smatra Kujundžić.

Za problem HTV-a pitajte našeg ravnatelja, a ja vas pitam rješavaju li se problemi u zdravstvenom sustavu brzo kako bi trebali?
Brojni da, kad govorimo s medicinskog aspekta. U većini tih konflikta je u podlozi zapravo ništa, utoliko je žalosnije da se takvi sukobi događaju, rekao je.

Što je sa specijalizantima?

Pravilnik je to uspio pravično riješiti odšteta nije velika, to je 230.000 kuna ako se nije radilo niti dana kod te ustanove, smatra ministar zdravstva.

Znači smatrate da je zdravstveni sustav u Hrvatskoj zadovoljavajući?

Nije idealan, ali je zadovoljavajući, moramo ga popravljati i na tome tragu tražim nacionalni koncenzus, odgovorio je ministar Kujundžić. (hrt.hr)

 

Facebook Comments