Plenković u SAD-u

Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država. Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova, rekao je Plenković. Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.
Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.
Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike. Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.
Premijer Plenković pozvan je na radni doručak koji glavni tajnik UN-a Antoniu Guterres priređuje za šefove državnih izaslanstava. Hrvatska je jedna od 128 država koje su potpisale dokument o reformi svjetske organizacije.
Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.(hrt)
Facebook Comments