‘Uvjeren sam u implementaciju arbitražne presude!’

PAHOR NE ŽELI RAZGOVARATI S HRVATSKOM O RJEŠENJU GRANIČNOG PITANJA ‘Uvjeren sam u implementaciju arbitražne presude!’

LJUBLJANA – Slovenski predsjednik Borut Pahor izjasnio se protiv mogućnosti razgovora s Hrvatskom o bilateralnom rješenju graničnog pitanja te smatra da bi Ljubljana i dalje morala inzistirati na primjeni presude koju Hrvatska osporava.

“Uvjeren sam u implementaciju arbitražne presude i čini mi se da je rješavanje tog pitanja bilateralnim sporazumom neprihvatljivo”, rekao je Pahor Slovenskoj tiskovnoj agenciji.

“Već sam pristanak na razgovore s Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude novim dvostranim ugovorom značio bi da time bitno slabimo pravnu vrijednost presude”, dodao je.

Pahor je arbitražni sporazum kao tadašnji slovenski premijer potpisao 2009. s tadašnjom hrvatskom premijerskom Jadrankom Kosor, u vrijeme kad je Ljubljana tim potpisom uvjetovala nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Pahora za nekoliko dana očekuje početak kampanje za reizbor na mjesto predsjednika u kojoj će važnu ulogu zasigurno imati odnosi Slovenije i Hrvatske.

Slovenski je predsjednik za STA rekao kako na hrvatske pokušaje da se granično pitanje ponovo otvori gleda s velikom rezervom. “To je pitanje bilateralno zapravo već riješeno međunarodnim ugovorom koji smo zaključili pod pokroviteljstvom EU-a”, drži on.

Smatra da bi prihvaćanje arbitražne presude povećalo mogućnost suradnje dviju država na Balkanu i otklonilo nestabilnost. “No, odluka hrvatskih vlasti da ne poštuju arbitražni sporazum je narušila povjerenje. Čak ako bi se dogodilo da bi bilateralni sporazum o granici potvrdile obje vlade i dva parlamenta, postavlja se pitanje bi li se ti sporazumi poštovali”, rekao je Pahor. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments