Ne zna se koliko je snimka stara, ali čini se da je autentična: ‘Za pobjedu nam treba strpljenja’

NAKON SKORO GODINU DANA OGLASIO SE VOĐA ISIS-a Ne zna se koliko je snimka stara, ali čini se da je autentična: ‘Za pobjedu nam treba strpljenja’

Vođa skupine Islamske države (IS) Abu Bakr al Baghdadi je u audiosnimci objavljenoj u četvrtak pozvao svoje suborce koji su u Siriji i u Iraku potisnuti, da “pruže otpor” neprijatelju.

– Vođe i vojnici Islamske države svjesni su da se za Božju milost i za pobjedu moraju izboriti strpljenjem i pružanjem otpora nevjernicima bez obzira na njihova savezništva – staknuo je vođa IS-a.

Ne zna se kada je snimljen taj govor koji je objavila Al Foruqane, ‘produkcijska kuća’ IS-a koja objavljuje audio i videosnimke džihadističke organizacije. Međutim, znakovito je da u jednom dijelu snimke koja traje 46 minuta Baghdadi priča i o nuklearnoj prijetnji Sjeverne Koreje prema Japanu i SAD-u.

– Niisu važni brojnost, oprema i snaga neprijatelja – istaknuo je vođa IS-a kojeg su već nekoliko puta proglašavali mrtvim od 2014. kada je počeo uspon te skupine, a da te glasine nisu potvrđene.

Al Baghdadi je u govoru napao “nevjerničke zemlje, ponajprije Ameriku, Rusiju i Iran” koje sa svojim saveznicima na terenu odvojeno vode ofenzive protiv te ultraradikalne skupine, zadajući joj niz poraza u Siriji i u susjednom Iraku.

Sjedinjene Države provjeravaju navodnu audiosnimku Abu Bakr al Baghdadija objavljenu u četvrtak, ali ističu da nemaju razloga sumnjati u njezinu vjerodostojnost.

– Obaviješteni smo o audiosnimci koja se pripisuje Abu Bakr al Baghdadiju i radimo na njezinoj provjeri – rekao je izvor u obavještajnoj službi.

– Premda nemamo razloga sumnjati u njezinu vjerodostojnost, to zasad ne možemo potvrditi – dodaju iz istog izvora.

Abu Bakr al Baghdadi se zadnji put pojavio u glasilu povezanom s njegovom skupinom u studenom 2016. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.