MVEP izrazio prosvjed srpskoj veleposlanici zbog podizanja spomenika M.Tepiću

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je oštar prosvjed veleposlanici Republike Srbije u Zagrebu Miri Nikolić povodom prošlotjednog otkrivanja spomenika Milanu Tepiću, majoru JNA koji je 1991. raznio skladište oružja u Bjelovaru, priopćeno je iz ministarstva.
Major bivše JNA Milan Tepić, je 29. rujna 1991. godine izazvao eksploziju 170 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru. Namjera majora JNA bila je izazvati eksploziju čitavog skladišta koja bi, da ga u tome sumanutom naumu nisu spriječili herojski hrvatski branitelji, cijeli grad Bjelovar sravnila sa zemljom, stoji u priopćenju ministarstva. Tom prilikom poginula su jedanaestorica hrvatskih branitelja.
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je još 7. ožujka ove godine, povodom donošenja Zaključka Vlade Republike Srbije o podizanju i financiranju spomenika majoru Tepiću, izrazilo oštar prosvjed. Ministarstvo ovom prigodom ukazuje na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srbijanskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Srbije i JNA, izgrađuje dobrosusjedske odnose.
Otkrivanje spomenika narodnom heroju oslobodilačkog rata majoru Tepiću, uz visoke državne počasti, potvrđuje da Republika Srbija i dalje nije spremna suočiti se s prošlošću i svojom ulogom u krvavom raspadu bivše SFRJ, zaključuje se u priopćenju.
Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin izjavio je jučer u Šibeniku, odgovarajući na pitanja o postavljanju spomenika Tepiću: Mogao bih da vam sad pokušam obrazlagati, da su tog dana streljana četiri oficira JNA i da se zbog toga vodi sudski postupak protiv čovjeka koji je to navodno uradio. Nema smisla da to sve radimo. U svakom građanskom ratu postoji onoliko istina koliko postoji strana i da sad ja vas uvjerim – da je srpska istina i hrvatska odnosno, da je hrvatska istina istina srpska – to nije ni ispravno ni moguće, niti to treba raditi.
Ministar obrane Damir Krstičević komentirajući Vulinove navode o tzv. građanskom ratu, istaknuo je kako “ne postoje dvije istine”, već samo jedna – Hrvatska nije vodila građanski rat, već pravedan obrambeni Domovinski rat protiv brutalne velikosrpske agresije, hrvatski vojnik borio se unutar granica Republike Hrvatske i u tom nametnutom ratu smo se obranili i pobijedili.
Spomenik Tepiću otkriven je prošlog petka, povodom 26. godišnjice navedenih događaja, a vijence su mu položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević, predstavnici srpske vojske i ostali građani, prenio je Tanjug. Ovaj spomenik kojeg smo danas otkrili danas ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću i njegovoj obitelji, već čitavom srpskom narodu. Zahvaljujući ovom spomeniku Srbija je danas pravednija država, bolja nego što je jučer bila, poručio je Đorđević prilikom otkrivanja spomenika koji se nalazi na Dedinju.
Ministarstvo hrvatskih branitelja priopćilo je da je zgroženo i osuđuje postavljanje spomenika majoru jugoslavenske vojske Milanu Tepiću u Beogradu. Naglasili su da se Vlada Srbije tim veličanjem terorističkog čina i osobe koja je u samoubilačkoj akciji svjesno uzrokovala smrt velikog broja ljudi, provodeći velikosrpsku agresiju na području Republike Hrvatske, poistovjećuje s tom velikosrpskom idejom i politikom.
Spomenikom majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću, koji je prije 26 godina raznio vojno skladište u Bjelovaru, Srbija priznaje da su ona i JNA sudjelovale u agresiji na Hrvatsku, izjavio je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač. (hrt)
Facebook Comments