Slovenija svojima smatra varaždinsko zelje i slavonski kulen

Slovensko ministarstvo poljoprivrede odbilo je komentirati vijesti prema kojima je Europska komisija odobrila europsku zaštitu varaždinskog zelja i slavonskog kulena kao autohtonih hrvatskih proizvoda, na što je Slovenija svojedobno uložila prigovor jer te proizvode po svojoj recepturi rade neki slovenski proizvođači.
U Ljubljani tumače da je rješenje još jednog od sporova oko autohtonosti proizvoda između dviju zemalja, članica EU-a, neslužbeno, te da je preporuka koju su u ponedjeljak u Bruxellesu donijeli na sastanku europskog odbora donijeli njeni članovi još neslužbena i dio uobičajene procedure pri utvrđivanju statusa proizvoda koje se može deklarirati zaštićenom oznakom podrijetla ili zaštićenim geografskim podrijetlom, kao u spomenuta dva slučaja.
“Rasprava na tom odboru dio je uobičajenog postupka registracije proizvoda na Europskoj komisiji, pa su njegove preporuke još neslužbene i moći ćemo ih komentirati tek kad ih potvrdi Europska komisija”, naveli su priopćenjem za javnost u ministarstvu poljoprivrede, gdje očekuju da će sve biti jasnije kroz dva mjeseca ako se odluka objavi u službenom listu Europske unije.
Slovenski mediji neslužbeno navode da su u ministarstvu poljoprivrede razočarani što sporno pitanje nije riješeno na bilateralnoj osnovi, te tvrde da proizvodnja kulena i varaždinskog zelja u Sloveniji ima prilično dugu tradiciju, pa bi proizvođačima koji prodaju varaždinsko zelje za kiseljenje podrijetlom iz Slovenije, te mesoprerađivačima koji rade kulen trebalo osigurati prijelazno razdoblje da se na europsku zaštitu tih artikala prilagode. (hrt)
Facebook Comments