Ustavni sud Španjolske zabranio održavanje parlamentarne sjednice u ponedjeljak

NOVI OBRAT U ŠPANJOLSKOJ: NIŠTA OD PROGLAŠENJA NEOVISNOSTI? Ustavni sud Španjolske zabranio održavanje parlamentarne sjednice u ponedjeljak

Vlada Katalonije je ranije najavila da će proglasiti nezavisnost u ponedjeljak, na sjednici regionalnog parlamenta u kojoj većinu drže stranke koje se zalažu za neovinost. Potvrdio je to jučer i katalonski predsjednik Carles Puigdemont.
Španjolska vlada odlučila je, međutim, onemogućiti čin proglašavanja neovisnosti tako što je privremeno otkazala sjednicu parlamenta. Preciznije, Ustavni sud naredio je privremenu suspenziju zasjedanja planiranog za ponedjeljak.

Madrid ne priznaje rezultate referenduma. Premijer Mariano Rajoy odbija razgovarati o referendumu o samoodređenju u Kataloniji pozivajući se na ustav koji predviđa da se takav tip referenduma može održati samo na cjelokupnom prostoru Španjolske. Odbacio je poziv proneovisnog Puigdemonta za posredovanjem koje bi pomoglo riješiti katalonsku krizu i pozvao ga je da se vrati poštivanju zakona. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments