Amerikanac Richard Thaler dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju je američki ekonomist Richard Thaler, a dodijeljena mu je za revolucionarni rad u području prevladavanja razlika između ekonomije i psihologije, objavila je Švedska kraljevska akademija znanosti.

Thaler je u istraživanjima analizirao proces donošenja ekonomskih odluka uz primjenu psihološki realističnih pretpostavki, istražujući posljedice ograničene racionalnosti, društvenih preferencija i nedostatka samokontrole, navodi se u obrazloženju nagrade. “U cjelini gledano, doprinosi Richarda Thalera izgradili su most između ekonomskih i psiholoških analiza donošenja pojedinačnih odluka”, objavio je Odbor za dodjelu nagrada Švedske kraljevske akademije znanosti.

“Njegovi empirijski zaključci i teoretski uvidi pomogli su kreirati novo područje bihevioralne ekonomije koje se brzo širi i znatno utječe na mnoga područja ekonomske analize i politike”, dodaje se u obrazloženju Odbora za dodjelu nagrada.

Richard Thaler je profesor bihevioralnih znanosti i ekonomije na Sveučilištu u Chicagu. Nobelovu nagradu za ekonomiju financira Švedska centralna banka, a iznosi 1,1 milijun dolara. (hrt.hr)

 

Facebook Comments