Katalonija će danas možda proglasiti neovisnost

Katalonija će primijeniti zakon o referendumu koji poziva na proglašenje neovisnosti ako referendum pokaže da je većina glasača za takvu opciju, rekao je sinoć katalonski predsjednik Carles Puigdemont u televizijskoj emisiji za katalonski televizijski kanal TV3.
Španjolski Ustavni sud zabranio je za danas predviđeno zasjedanje katalonskog parlamenta, kako bi spriječio proglašenje neovisnosti.
Očekuje se da bi Puigdemont trebao govoriti u katalonskom parlamentu, nakon čega bi trebala biti donesena Deklaracija o neovisnosti Katalonije. Prema katalonskom zakonu koji je utro put referendumu održanom 1. listopada, parlament Katalonije bi trebao proglasiti neovisnost te pokrajine u roku od 48 sati nakon što katalonske vlasti službeno proglase rezultate referenduma.
Katalonska vlada je priopćila da se više od 90% ljudi koji su izašli na referendum 1. listopada izjasnilo za odcijepljenje od Španjolske dok su španjolske vlasti referendum proglasile nezakonitim. Izlaznost na referendum bila je 43%.
U Barceloni je jučer održan skup za jedinstvo Španjolske. Policija je objavila da je na ulicama u mirnom prosvjedu bilo najmanje 350.000 ljudi.(hrt)
Facebook Comments