Izvanredno stanje u Kaliforniji – najmanje 10 mrtvih u požarima

Najmanje je 10 ljudi izgubilo živote, a više od 1.500 objekata izgorjelo je u velikim požarima koji bjesne vinskim regijama Kalifornije.

Guverner Kalifornije Jerry Brown proglasio je izvanredno stanje u sedam okruga nedaleko od San Francisca zbog 14 velikih požara koji gutaju sve pred sobom na 32 tisuće hektara površine. Najgore je u poznatim vinskim područjima Napi i Sonomi gdje je evakuirano više od 20.000 ljudi.

Smrtno je stradalo desetero ljudi, ali okolnosti o tome vlasti dosad nisu iznijele. Po podacima mjesnih šerifa, sedmero je mrtvih u Sonomi, dvije su osobe poginule u Napi i jedna u okrugu Mendocino. Iz kalifornijske službe za izvanredna stanja kažu da bi broj mrtvih mogao rasti. Stotinjak osoba je u bolnicama zbog opeklina ili udisanja dima.

Po broju mrtvih, ovo su najgori požari u Kaliforniji u deset godina. Vatra će ostaviti i teške posljedice po gospodarstvo te regije budući da je to područje diljem svijeta poznato po vinogradima.

Američki meteorološki zavod izdao je uzbunu i za cijeli zaljev San Francisca budući da jaki vjetrovi nose crni dim na to područje. Iz grada, iako je udaljen 60 kilometara, vidi se gusti dim iznad požarišta.
“Nažalost, to su konzervativne procjene. Požari potpuno razaraju čak osam okruga u sjevernoj Kaliforniji,” rekao je Ken Pimlott. Barry Biermann, šef vatrogasaca u Napi, kazao je da je na njegovom području izgorjelo više od 50 građevina. Dramatično je i u okrugu Calistoga gdje je vatra progutala nekoliko građevina, a nekoliko osoba je završilo u bolnici zbog teških opeklina.

CBS navodi da je ovaj požar na području Nape možda najveći od onog iz 1981. godine kada je uništeno 65 građevina, a ukupna šteta procijenila se na 36 milijuna dolara. (hrt.hr)

 

Facebook Comments