VELIKA AKCIJA USKOKA: Zbog korupcije uhićeno čak 37 osoba, objavljeno za što ih se točno optužuje

Čak 37 ljudi uhićeno je u velikoj policijskoj akciji što je jutros započela u Rijeci, ali i nekim drugim krajevima Hrvatske. Kako doznajemo, osumnjičene osobe povezuje se s korupcijom u gospodarskom sektoru.

Doznajemo da je u pitanju korupcija u pomorskom sektoru te da su se, među ostalim, krivotvorile dozvole koje su potrebne pomorcima za ukrcaj i rad na brodovima.

Tijekom prijepodneva, USKOK je to i potvrdio te na svojim internetskim stranicama objavio i službeno priopćenje.
Sve je počelo još 2013. godine…
USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 37 hrvatskih državljana zbog sumnje da su dogovarali ili sudjelovali u krivotvorenju i upisivanju netočnih podataka o plovidbenom stažu, na temelju kojih su pomorci neosnovano ostvarivali pravo na stjecanje zvanja te na stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti, izvijestili su danas iz USKOK-a.Rješenje o provođenju istrage doneseno je na temelju kaznene prijave Polcijske uprave primorsko-goranske, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja, pomaganja u primanju mita te pomaganja u zloporabi položaja i ovlasti,
Kako navode iz USKOK-a, prvookrivljeni je odgovorna osoba trgovačkog društva koje je dopusnicom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture od 9. svibnja 2013. dobilo ovlasti da u Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav Ministarstva (CIMIS) unosi plovidbeni staž pomoraca, te od 2013. do 2017. odgovorna osoba inozemnog trgovačkog društva, u Rijeci, Zadru, Šibeniku i Splitu.
Uzeo 12.200 eura
Osnovano se sumnja da se prvookrivljeni s drugookrivljenom osobom dogovorio da će pronalaziti pomorce koji su, kako bi ostvarili pravo na stjecanje pojedinih zvanja pomoraca te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca, bili zainteresirani da im se za određeni novčani iznos u CIMIS i pomorske knjižice upiše i ovjeri plovidbeni staž koji nisu odradili.
Kako bi to ostvarili, prvookrivljeni je radi prikazivanja da su pomorci odradili plovidbeni staž, u više navrata izrađivao fiktivne ugovore o radu s većim brojem pomoraca, koje je ovjeravao svojim potpisom i pečatom svojeg inozemnog trgovačkog društva. Na temelju tako sačinjenih ugovora je u CIMIS i u pomorske knjižice pomoraca upisivao neodrađeni plovidbeni staž te je pomorske knjižice ovjeravao potpisima časnika broda i pečatom broda.
Po potrebi je potpisima časnika broda i pečatom broda ovjeravao i stranice Dnevnika prakse pojedinih pomoraca i podnosio njihove pomorske knjižice na ovjeru neodrađenog plovidbenog staža Lučkoj kapetaniji u Rijeci, na temelju čega su ti pomorci neosnovano ostvarivali pravo na stjecanje pojedinih zvanja te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o njihovoj osposobljenosti.
Tako je prvookrivljeni od također okrivljenih pomoraca preuzeo ukupno najmanje 12.200 eura koje je, prema prethodnom dogovoru, podijelio s drugookrivljenikom.
Priopćenje iz policije

Policijska uprava primorsko-goranska u priopćenju je također potvrdila da su njeni policijski službenici u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli opsežno i dugotrajno kriminalističko istraživanje nad 37 osoba zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela.
Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su osobe s područja Primorsko-goranske i još tri priobalne županije. Kaznena djela počinjena su u razdoblju od 2013. do 2017. godine.(net.hr)

Facebook Comments