Miljenić: Todorić pozvan pred povjerenstvo 3. studenog

Predsjednik saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Orsat Miljenić najavio je nakon prve neformalne sjednice povjerenstva da će kao prvi svjedok, kada povjerenstvo počne s radom 3. studenoga, biti pozvan bivši predsjednik Uprave tog koncerna Ivica Todorić.

Koristim priliku da ga i javno pozovem na svjedočenje, a bit će mu poslan i poziv na kućnu adresu. Pozivam ga da se spremi, iz odluke je jasno na koje okolnosti treba svjedočiti i ovdje ga očekujemo 3. studenog, rekao je Miljenić.

Sjednice povjerenstva, najavio je, bit će javne, osim kada to ne bude moguće zbog službene tajne.

Iz Sabora se uživo u emisiju HRT-a Studio 4 javila novinarka Tatjana Munižaba s gostom Orsatom Miljenićem i to uoči neformalne sjednice povjerenstva.

Osnovani smo, povjerenstvo od jučer postoji i danas sam sazvao sastanak da se dogovorimo oko organizacije rada. Naših šest mjeseci počevši od 30. listopada proći će brzo i volio bih da u ovih 15-ak dana dogovorimo poslovnik, način rada, prve svjedoke. Onda ćemo imati 30. listopada prvu sjednicu i na njoj ćemo odmah početi raditi. Saslušanje svih svjedoka će biti sigurno javno. Javnost ima pravo znati. Treba imati uvid tko što pita svjedoke i tko je koga predložio. Moj prijedlog je da sve sjednice budu otvorene za javnost, a većina će odlučiti kako će biti, rekao je Miljenić.

Ako netko misli da ja kao bivši ministar moram svjedočiti na neku okolnost onda ću ih danas pozvati da me odmah ispitaju javno na nekoj od prvih sjednica pa da onda možemo nastaviti s drugima, dodao je komentiravši prozivke da treba ispitati i neke od članova povjerenstva.

Što se tiče svjedočenja ja bih išao od početka prema aktulanom. To možda nije politički atraktivno, ali mislim da bi to bio neki logičniji slijed. Trebali bi po meni početi Todorićem, pa onda s premijerima i ministrima iz tog razdoblja kad je sve to nestajalo i da dođemo do sadašnje situacije. Tu nema “svetih krava”. Nitko, za koga mi odlučimo da treba biti saslušan, neće se izvući. Sigurno je da ću prvi predložiti da svi iz SDP-a, koji su na bilo koji način sudjelovali, budu i saslušani. Očekujem da se tako ponaša i HDZ, smatra Miljenić.

Na pitanje kako neki iz HDZ-a uskoro očekuju uhićenja i onda i istragu te da tada povjerenstvo nema što raditi rekao je kako je takav stav opstrukcija rada povjerenstva. Istraga će se baviti određenim pitanjima i s tim se povjerenstvo ne smije baviti. Ostalo, što nije obuhvaćeno istragom, je ono što je nama Sabor dao u zaduženje i ja ne vidim nikakav problem da se mi s time bavimo, rekao je Miljenić.

Podsjetimo, nakon višemjesečnih rasprava između HDZ-a i SDP-a, Hrvatski sabor je sa 113 glasova za, 13 suzdržanih i 11 protiv jučer osnovao Istražno povjerenstvo za Agrokor.

Predsjednik povjerenstva je SDP-ov Orsat Miljenić, a tajnica HDZ-ova Marija Jelkovac. U povjerenstvu su još – HDZ-ovi Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić, HNS-ov Stjepan Ćuraj, SDP-ov Gordan Maras, Mostovac Nikola Grmoja te Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku. Povjerenstvo s radom počinje 30. listopada, a posao mora završiti u šest mjeseci. (hrt.hr)

 

Facebook Comments