Španjolska pritvorila dva katalonska separatistička čelnika zbog sumnje na pobunu

Tužitelji tvrde da su Jordi Sanchez, čelnik Katalonske nacionalne skupštine (ANC) i Jordi Cuixart, čelnik nevladine organizacije Omnium Cultural, bili ključni za planiranje referenduma o neovisnosti 1. listopada koji španjolska vlada smatra ilegalnim.
Oni su optuženi da su organizirali i mobilizirali masovne prosvjede prkoseći španjolskim vlastima pred katalonski referendum o neovisnosti kao i nakon njega.
Sutkinja Carmen Lamela utvrdila je kako su njih dvojica koristila internetske stranice i društvene mreže kako bi organizirali prosvjede kao dio “složene strategije” da se potakne kretanje prema neovisnosti Katalonije.
Sanchezova i Cuixartova sposobnost da okupe smatra se da je odigrala ulogu neprekidnoj i organiziranoj građanskoj neposlušnosti u Kataloniji koja je gurnula Španjolsku u sadašnju političku krizu.
Šefu katalonske policije, koji je odbio izvršiti sudski nalog i spriječiti održavanje referenduma o nezavisnosti, oduzeta je putovnica te se mora svakih petnaest dana javljati sucima dok traje postupak protiv njega, izvijestio je sud u Madridu.
Josep Lluis Trapero objašnjavao je pred sutkinjom Carmen Lamela svoju ulogu 1. listopada kada je autonomna katalonska policija mirno promatrala kako stanovnici glasuju na referendumu. Policajaci su odbili zaplijeniti glasačke kutije u školama i centrima gdje se održavao referendum kojeg je zabranio španjolski ustavni sud.(tportal)
Facebook Comments