Putin će prihvatiti predsjedničin poziv da posjeti Hrvatsku

Ruski čelnik Vladimir Putin dočekao je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u državnoj rezidenciji u Sočiju, ruskom ljetovalištu na Crnom moru.
Naš reporter Dragan Nikolić ekskluzivno doznaje da će Vladimir Putin prihvatiti poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i već dogodine posjetiti Hrvatsku.
Nakon službenog susreta, predsjednik Putin i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održali su i neplanirani i neformalni susret u četiri oka. Prema riječima našeg reportera, napokon se vidi svjetlo na kraju tunela u bilateralnim odnosima koji nikada nisu bili gori. Predsjednica je iskoristila odškrinuta vrata koje odškrinuo bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier u svibnju i nakon što je između ostalog, danas pojašnjen stav Hrvatske o Ukrajini a to je potpuna primjena Minskog sporazuma unutar Normandijskog formata. Nikolić kaže kako je za očekivati da već sljedeće godine izvještavamo o posjetu premijera Plenkovića Moskvi.
U izjavi za novinare nakon susreta predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović  zahvalila je Putinu na srčanoj dobrodošlici. Rekla je kako su razgovarali o nizu tema koje su važne za daljnji razvoj naših odnosa.
U godini kada obilježavamo 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa želim naglasiti kako Hrvatska kao odgovorna članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, a kao i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Mogu kazati kako je danas, osam godina od posljednjeg službenog posjeta na predsjedničkoj razini, izražena obostrana želja za obnovom suradnje na temelju jednakopravnosti i međusobnog poštovanja. U tom duhu predsjednika Putina pozvala sam u uzvratni posjet Republici Hrvatskoj i nadam se da ćemo ga moći ostvariti već u sljedećoj godini. To bi bio prvi državni posjet jednog ruskog predsjednika Hrvatskoj, rekla je predsjednica.(hrt)
Facebook Comments