Ante Todorić dao iskaz u DORH-u – odbacuje krivnju!

Ante Todorić nakon što je dao iskaz u Županijskom državnom odvjetništvu, kratko je s novinarima razgovarao ispred Kulmerovih dvora.

Došao sam u Hrvatsku kao što sam obećao. Porekao sam ono što mi se stavlja na teret, izjavio je. Nije htio odgovoriti gdje mu je otac.

Odvjetnik Fran Olujić kazao je da će njegov klijent vjerojatno par dana provesti s obitelji, a onda se vratiti u London na svoju adresu, a tamo je i zaposlen. Tereti ga se za dva kaznena djela, zlouporabu u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje isprave, rekao je Olujić. Na pitanje novinara, rekao je kako ne zna gdje su Ivica ni Ivan Todorić.

Nakon što je dao iskaz u DORH-u, s odvjetnicima je izišao kroz stražni izlaz.
Iskaz Ante Todorića smatra se bitnim jer je on jedan od četiri člana Sektora riznice Agrokora. Ostali članovi su Ivica Todorić, Tomislav Lučić, Ivan Todorić. Dosadašnja istraga pokazala je da se u Sektoru riznica donosile strateške financijeske odluke. To tijelo bilo je iznad svih menadžera i uprava ostalih sestrinskih tvrtki. Navodno je nakon pretraga kuća, stanova i ureda ustanovljeno da nedostaje dokumentacija vezana uz rad tog tijela.

Navodno su samo njih četvorica upravljala i izdavanjem mjenica koje su poslužile kao prikriveno sredstvo financiranja Agrokora.
Odvjetnik Rajko Čogurić potvrdio je da je ispitivanje trajalo petnaestak minuta te da je Ante Todorić u kratkim crtama iznio obranu.

Antin otac Ivica, kojemu je jedinom od svih 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor određen istražni zatvor, još nije dostupan hrvatskom pravosuđu pa će se za njim najvjerojatnije raspisati tjeralica.

Nedostupan je i mlađi sin Ivan Todorić, a za razliku od njegova brata čiji su odvjetnici i ranije otkrili da je bio u Londonu Ivanova adresa nije poznata. Njegova odvjetnica Jasna Novak nije dostupna za izjavu.

Odvjetnici Ivice Todorića najavili su ranije žalbu na odluku da se istražni zatvor odredi jedino osnivaču posrnulog koncerna Agrokor koji se prema tvrdnjama tužiteljstva okoristio za preko milijardu kuna.

Da je došao u Republiku Hrvatsku potvrdio nam je jutros njegov odvjetnik Fran Olujić. Olujić je u razgovoru za HRT potvrdio da će njegov branjenik već danas obaviti prvo ispitivanje na Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

“Mogu potvrditi da je kao što je obećao došao u mojoj pratnji. Tijekom dana ćemo obaviti prvo ispitivanje u DORH-u. Iznijet ćemo obranu u kratkim crtama. Ante će reći da se ne smatra krivim za ono što im se stavlja na teret”, kazao je Fran Olujić u telefonskom razgovoru za HRT.

Uz Antu Todorića te Ivicu Todorića i njegovog drugog sina Ivana, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Iz Remetinca je pušteno svih 12 uhićenih u slučaju Agrokor. Sudac istrage odbio je prijedlog tužiteljstva da im se odredi istražni zatvor. Od 15 osumnjičenika, istražni zatvor određen je samo za Ivicu Todorića zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.(hrt.hr)

 

Facebook Comments