Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

PETROV: Ako premijer Plenković nije znao za odredbe ugovora o roll up kreditu Agrokoru, onda se bojim za njegovo zdravlje

IZBORI 2015. Most predlaže zajednièku vladu HDZ-a, SDP-a i Mosta

SISAK – Ako premijer Plenković nije znao za odredbe ugovora o roll up kreditu, onda se bojim za njegovo zdravlje. A znao je i zato ne želi dati odgovore na pitanja o tim kreditim, zato naše zahtjeve o transparentnosti svega što se događa u oko Agrokora naziva populizmom. Vlada je odgovorna, ne Vladin povjerenik. Vladin povjerenik Ante Ramljak radi ono što Vlada traži od njega, što Andrej Plenković želi i traži od njega. Činjenica da ovaj ugovor pokazuje da je jedan privatni fond iznad Vlade, iznad institucija države Hrvatske, govori da Vlada snosi odgovornost za takvo stanje, te da premijer i Vlada moraju dati ostavke.

Rekao je ovo potpredsjednik Sabora i čelnik MOSTA Božo Petrov u Sisku, nakon jučerašnjeg sastanka sa članovima i podupirateljima MOSTA i članovima nezavisnih lista s kojima MOST surađuje u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Komentirajući ugovor o kreditu koji daje velike ovlasti zajmodavcima, među kojima je ključan američki fond Knighthead Capital Menagement, Petrov je istaknuo kako on i MOST od početka tvrde da je postupak oko Agrokora i tih ugovora netransparentan još od donošenja Zakona o sistemski važnim tvrtkama. Mjesecima tražimo odgovore na pitanja na koji način su sklapani ugovori o roll upu, tko su privatni i pravni subjekti koji su ušli u taj ugovor. Umjesto odgovora dobili smo napade, a sada je jasno da je taj napad na nas bio želja za udaljavanjem od istine. Oni koji su se trebali boriti za interes prosječnih ljudi, a to su Plenković i njegovi ministri, oni ne osjećaju probleme prosječnih ljudi, oni su rasli po staklenim zvonom, potomci su komunističkih vlastodržaca ili njihovi briselski potomci, rekao je Božo Petrov.

Podsjetimo, Jutarnji list u četvrtak donosi detalje iz ugovora o roll-up kreditu u Agrokoru, a koji među ostalim govore da je lex Agrokor ‘izvan snage’ i da se kreditorima daje svu ovlast u donošenju i provođenju nagodbe vjerovnika i restrukturiranju Agrokora.

Vrlo je značajno i da ugovor govori da Vlada ne smije smijeniti Antu Ramljaka kao izvanrednog povjerenika ili glavnog savjetnika u procesu lex Agrokor jer bi se to smatralo povredom ugovora o kreditiranju. Ramljak i Vlada su u odvojenim reakcijama ustvrdili da je izvanrednog povjerenika moguće smijeniti i bez pristanka kreditora, no nisu demantirali sadržaj ugovora koji govori da je situacija de facto nešto drugačija, s obzirom da kreditori povjerenikovu eventualnu smjenu mogu tretirati kao kršenje ugovora.

Sve detalje Agrokorovog ugovora pronađite OVDJE.

Potpredsjednik Sabora osvrnuo se i na problem INE, odnosno Rafinerije nafte Sisak. – Gašenje sisačke rafinerije nije opcija, mi nećemo to dopustiti kao što nećemo dopustiti da problem INE padne u drugi plan, da ga sakriju ove zabave za javnost koje smo gledali prošlih dana u vidu uhićenja i odmah potom puštanja odgovornih za aferu Agrokor, rekao je Petrov. (jutarnji.hr)

 

Posljednje objavljeno

Vodstvo Hrvatske zajednice tehničke kulture oduševljeno projektom na Poredicama

OgPortal

Pohane polpete od brokule

OG Portal

Korona party usred Zagreba: ‘Mladež se zabavlja. Sramotno’

OgPortal

Francuska će produžiti razmak između prve i druge doze mRNA cjepiva

OgPortal

Provedena akcija na alkohol -11 vozača isključeno iz prometa

OgPortal

Iz novinarske arhive – i pred 19 godina Ogulin se u travnju zabijelio, a mladi Crvenog križa pripremali za natjecanje

OgPortal