Saborski zastupnici otišli na desetodnevni odmor

Zastupnici su u petak otišli na desetodnevni odmor, obzirom da je nakon glasovanja o raspravljenim točkama zaključena peta sjednica, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković početak nove saborske sjednice, koja će započeti tradicionalnim ‘aktualcem’, najavio je za 8. studenoga.

Sabor je sa 77 glasova “za”, i 47 “protiv” podržao Vladino godišnje izvješće i sve mjere iznesene u izvješću. Podnoseći prošlog tjedna izvješće Saboru, premijer Andrej Plenković ocijenio je kako je bila riječ o jednoj od najizazovnijih godina od završetka Domovinskog rata i to na gospodarskom, političkom i društvenom planu.

Prirodne nepogode, požari i poplave, kriza u koncernu Agrokor, arbitražni postupci u vezi Ine, rekonfiguriranje parlamentarne većine, rad na smanjivanju ideoloških podjela, zahtjevno međunarodno okruženje. U takvom kontekstu i sadržajnoj godini, Vlada je, istaknuo je, ispunila značajan dio programa, a s tim poslom nastavlja i dalje.

Usvojen Zakon o sustavu domovinske sigurnosti

Sa 95 glasova “za”, 25 “protiv” i dva suzdržana Sabor je donio i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti uz Vladin amandman da jedinice lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave mogu biti angažirane kao tijela sustava domovinske sigurnosti u skladu s njihovim zadaćama koje proizlaze iz Zakona o sustavu civilne zaštite, a koje spadaju u okvir zadaća sustava Domovinske sigurnosti.

Središnje tijelo za sustav domovinske sigurnosti je Vijeće za nacionalnu sigurnost, kao tijelo koje usmjerava rad sustava domovinske sigurnosti, a ne samo sigurnosno-obavještajnog sustava. Uspostavlja se i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, kao međuresorno tijelo koje ima nadležnost koordiniranja i usklađivanja razvoja sposobnosti sustava domovinske sigurnosti.

Sabor je donio i Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma u sklopu kojeg se uspostavlja registar stvarnih vlasnika kao središnja elektronička baza podataka o stvarnom vlasništvu pravnih subjekata. Dopunio je i Zakon o sigurnosti na cestama radi povećanja sigurnosti u prometu.

Podržana je Nacionalna strategija razvojne suradnje RH od 2017. do 2021. Podržano je i više izvješća, među kojima i ono predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti za 2015 i 2016. godinu, o provedbi strategije o odnosima RH s Hrvatima izvan Hrvatske, pučke pravobraniteljice, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, Hrvatske zaklade za znanost, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra. (hrt.hr)

 

Facebook Comments