Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković: Most i SDP žele ušićariti političke poene na temi Agrokora

Plenković
Premijer Andrej Plenković je s ironijom prokomentirao prozivke Mosta da je HDZ već 1990-ih bio upoznat s kreditnim malverzacijama Agrokora, kazavši kako su održali “fascinantnu i dojmljivu” konferenciju za novinare od koje treperi i ocijenivši kako i Most, kao i SDP, želi ušićariti političke poene na temi Agrokora za koju, ističe, njegova Vlada nije ni najmanje odgovorna.
Da kažem tresla se brda, rodio se miš, bio bi kompliment za ovu fascinantnu press konferenciju u 9 ujutro. Baš sam, onako, pod dojmom. Ne znam što ću. Treperim, ironičan je bio Plenković odgovarajući na novinarska pitanja nakon svečane sjednice zagrebačkog Sveučilišta.
Novinare je zanimao njegov komentar na tvrdnje političkog tajnika Mosta Nikole Grmoje da je Vladimir Šeks još 1990-ih, kao potpredsjednik Vlade za unutarnje poslove, bio upoznat s kreditnim malverzacijama Agrokora i Zagrebačke banke, što je argumentirao kopijama izvješća financijske policije iz 1994. adresirano na Šeksa.
Plenković kaže kako se ne radi ni o kakvom spektakularnom dokumentu, “ispada da je riječ o dokumentu javno objavljenom, navodno čak i u jednom od tjednika”. Ocijenio je kako Most i SDP žele ušićariti političke poene na temi Agrokora.
Odbacio je komentare da HDZ opstruira rad saborskog povjerenstva za Agrokor, s obzirom na to da na popisu pozvanih na svjedočenje nema ni njega, ni Šeksa, niti Ivice Todorića.
Dok su se neki slikali sa zeljem, Vlada je pokazala odgovornost
Ističe da je referentni okvir za rad Povjerenstva napisao SDP početkom travnja ove godine te navodi da su se tada čelnici SDP-a slikali sa zeljem, čokoladom i bili “izrazito kreativni u rješavanju najkrupnije gospodarske krize i prijetnje financijskog tsunamija”.
Za razliku od njih, ističe Plenković, Vlada je preuzela odgovornost, donijela poseban zakon za trgovačka društva od sistemskog značaja te spriječila da tako veliki koncern kao Agrokor uđe u okvir stečajnog zakonodavstva, troškove za državni proračun zbog osiguravanja minimalne plaće i domino efekt niza stečajeva koji bi pogodili male dobavljače, odnosno “kompletni kaos koji bi uništio turističku sezonu”.
SDP proziva da temu Agrokora koristi za promociju stranke. Pritom proziva i Most te kaže da “pabirče” i opisuje ih kako “jedan veliki lijevak u koji možete ubaciti što hoćete”. Njihovi filteri su takvi da će to već sutra, ako ne i isti dan, postati javno obznanjena politika jedne tako kreativne populističke grupice kao što je Most, kazao je te dodao da je to što rade varijanta onoga što govori SDP. To je varijanta, veliki lonac, guglanje, čitanje dokumenta, pabirčenje nečega iz početka 1990-ih, dodaje.
Rasprava o opozivu Vlade pokazat će jad i nemoć oporbe
Osvrnuo se i na to što je saborska oporba unutar manje od godinu dana pokrenula četvrtu inicijativu za opozivom – troje ministara te sada Vlade – i rekao da se veseli raspravi u Saboru kako bi se ta tema “maknula s dnevnoga reda”.
Što mislite kakvi su efekti toga na sagledavanje kamatnih stopa na državne obveznice. Što mislite kako gledaju financijska tržišta, njihovi analitičari? Je li to dobro? Znači, da li ovi loši gubitnici, koji će dugo ostati u oporbi i nemaju ideje, rješenja prijedloga, žele društvu i državi dobro? To je ključna stvar. Poanta je stabilnost hrvatskih institucija, ekonomije, financijskog sustava i općeg interesa hrvatskih građana. Time se ja vodim svaki dan, i na čemu radim, a ovo što radi ova skupina ljudi, u biti svega nekoliko njihovih glasnih članova, je poprilično jadno. I to ćete vidjeti kad ta tema dođe na Sabor, koliki je taj jad i nemoć, dodaje.
Na novinarsko pitanje kazao je i da hrvatske institucije rade sve zakonom predviđene aktivnosti kako bi doznale gdje je Ivica Todorić. “Koliko mi je poznato, sve što je trebalo poduzeti od strane nadležnih, a  to su prije svega DORH i policija, u međunarodnoj suradnji, je u tijeku”, rekao je.(hrt)

Posljednje objavljeno

Novi potres u Hrvatskoj, epicentar mu je bio blizu Karlovca: ‘Zatutnjalo je, a onda i zaljuljalo’

OgPortal

Troje članova svemirske postaje sigurno sletjelo na Zemlju

OgPortal

Bolnica Karlovac od ponedjeljka prima samo hitne i onkološke pacijente: Imamo prostora i opreme, ali ljudski nam kapaciteti nisu bezgranični

OgPortal

Zoretić najavio pojačan tempo: Do kraja lipnja u Karlovačkoj županiji bit će cijepljeno još bar 60.000 ljudi; imat ćemo 60 posto procijepljenosti

OgPortal

Milanović o Berošu: Očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši

OgPortal

Draženka Polović kandidatkinja za gradonačelnicu, Dimitrije Birač za zamjenika: Nemamo ortake, ni svoje ljude, nego sugrađane i suradnike koji žele Karlovac jednakih prilika za sve

OgPortal