Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Šeks odbacio Grmojine optužbe: Cilj je naštetiti ugledu vlade, prikazati me kao maga čija je marioneta Plenković

šeks

Dogodio se novi žestoki okršaj u hrvatskoj političkoj areni. Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja optužio je savjetnika premijera Andreja Plenkovića Vladimira Šeksa da je 1994., kada je bio potpredsjednik Vlade, znao za dopise financijske policije i HNB-a u kojima su upozoravali na kreditne financijske malverzacije Agrokora i Zagrebačke banke.

Povod je to za gostovanje Vladimira Šeksa u HRT-ovoj Temi dana.
Nikola Grmoja novinarima je predočio i izvješće Financijske policije upućeno gostu Tema dana te je kazao da je u posjedu i dopisa iz 2015. godine HNB-u s pitanjem: S obzirom na nepravilnosti i nenamjensko trošenje novca, što je prema tadašnjim zakonima to značilo.

Grmoja nije htio otkriti tko mu je dostavio izvješće financijske policije iz 1994. te korespondenciju s HNB-om iz 2015. SMS-om je samo potvrdio HRT-u da je riječ o istom čovjeku koji je izvan sustava. O svemu tome poslali smo upit i HNB-u, no odgovor još nismo dobili.

Osobno ste kao potpredsjednik Vlade zatražili istragu vezanu uz te sporne kredite i to što se događalo između Agrokora i Zagrebačke banke. Što vas je ponukalo, tko vas je upozorio?

Dobio sam predstavku koja je upućivale na malverzacije vezane s tim kreditima. Zatražio sam od načelnika financijske policije grada Zagreba i Zagrebačke županije Branka Milolože da se ispitaju sve te nepravilnosti iz anonimne predstavke. Financijska policija Grada Zagreba je istražila te nepravilnosti i poslala meni izvješće. To je izvješće o kojem se govori. Znao sam da su se događale nepravilnosti i te nepravilnosti koje je utvrdila kontrola. Uočivši te nepravilnosti, o kojima je bilo obaviješteno i ministarstvo financija i financijska policija, zatražio sam od DORH-a i MUP-a da sve to istraže. Prema tome ja ništa nisam skrivao, nisam učinio nikakav propust nečinjenja, kao što me optužuje Grmoja, nego sam zatražio da se ispitaju sve moguće malverzacije i kriminalna djela u vezi tih kredita Agrokoru te sam uporno tražio od nadležnih državnih tijela kao potpredsjednik Vlade da se sankcioniraju i ubrzaju procese oko razotkrivanja. Imamo stotinjak dopisa koje sam upućivao, pokazao je Šeks hrpu papira u studiju.

Institucije jesu postupale, ali je proces bio vrlo spor, dodao je. Naglasio je da on kao potpredsjednik vlade nije učinio nikakav propust. Cilj Grmojinih optužbi jest naštetiti ugledu vlade premijera Andreja Plenkovića i na maliciozan, opsjenarski način mene prikazati kao maga koji vuče konce, dok je Plenković moja marioneta, ocijenio je.

S punom ljudskom i političkom odgovornošću tvrdim da je Andrej Plenković odgovoran premijer. On je donosio odluke na temelju Ustava i zakona. (…) Sve su to prenapuhane vrijednosti kojima je cilj umanjiti značaj i ulogu Andreja Plenkovića i njegove zasluge za doista povijesni zakon lex Agrokor, kazao je Šeks na pitanje o tome što je po njegovom mišljenju cilj optužbi koje je iznio Grmoja. (hrt.hr)

 

Posljednje objavljeno

Mladić s nedopuštenog partyja u Belgiji bježao pred policijom. Pao je i poginuo

OgPortal

Sindikat znanosti traži upravni nadzor izbora dekana na Hrvatskim studijima

OgPortal

Udruga “Drvo života” uključila se u projekt “Siguran dom”

OgPortal

Papa vodio misu sa zatvorenicima i izbjeglicama

OgPortal

Nedjeljom u 2: Tomislav Tomašević

OgPortal

U Beču uhićenja prosvjednika protiv epidemijskih mjera

OgPortal