Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

MOST: Zakon o OPG-ovima besmislen ; Ministarstvo: Zakon štiti OPG-ove

karalić

Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji je trenutačno u saborskoj proceduri kritizirali su u Mostu. Ocijenili su ga besmislenim i lošim. Smatraju da OPG-ovima neće donijeti nikakvu korist, već da će im biti uzica oko vrata. Među ostalim, sporna im je odredba da OPG može djelovati isključivo u legaliziranom objektu.

Mi ćemo nastojati, naravno, i u Saboru kroz amandmane ovo popraviti, ako je to uopće moguće. Ali nadamo se od ministra da bi čak najbolje bilo da ministar Tolušić povuče ovaj zakonski prijedlog,da ga doradi i da ponovo se vrati s njim u saborsku proceduru, kazao je Tomislav Žagar, MOST-ov saborski zastupnik.

Tomislav Panenić (MOST) ustvrdio je kako prijedlog zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG), koji je upućen u saborsku proceduru, OPG-ima neće donijeti nikakvu korist te da će Most predložiti njegove izmjene.

Panenić je spornom nazvao odredbu koja predlaže da OPG može djelovati isključivo u legaliziranom objektu što će, kaže, biti problem za OPG-ove koji u tome dosad nisu uspjeli, zbog iznimno visokih troškova, kao i odredbu po kojoj bi svi članovi gospodarstva morali solidarno odgovarati za sve obveze.

Miroslav Šimić (MOST) smatra kako bi u aktualnoj situaciji, kad je uzdrman jedan veliki poljoprivredni sustav, bolja pozicija bila da brojne poljoprivredne površine u koncesiji imaju mali proizvođači umjesto koncentriranja na razvoj velikih poljoprivrednih društava.

z Ministarstva poljoprivrede poručuju da je Zakon prošao javnu raspravu i javno savjetovanje o procjeni učinka. Ističu da su sve konstruktivne primjedbe ugrađene u Zakon koji, kako tvrde, štiti OPG-ove.
Želimo im omogućiti lakši pristup EU fondovima. Bitan segment ovog zakona je zaštita od ovrhe OPG-ova. Objavit ćemo registar OPG-ova koji će biti javan, koji će biti transparentan i na taj način ćemo stati na kraj prijevarama, rekao je Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede. (hrt.hr)

 

Posljednje objavljeno

Milanović i Plenković neće skupa u Jasenovac? Pantovčak: ‘Uputili smo poziv, odgovora nema‘

OgPortal

Markotić očekuje manje zaraženih, otkrila i hoće li ovog ljeta biti ukinuta obveza nošenja maski

OgPortal

Potres magnitude 6 pogodio zapadnu Indoneziju

OgPortal

Knjiga za večeru

OgPortal

SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta

OgPortal

Povrat poreza stiže ranije nego inače, objavljeno kad kreću prve isplate

OgPortal