Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Agrokor među najvećim skandalima u hrvatskoj povijesti, povjerenstvo mora nastaviti

kolinda 12
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da saborsko Istražno povjerenstvo treba pomoći u rasvjetljavanju slučaja Agrokor, jedne od najvećih afera u hrvatskoj povijesti, pa i pod cijenu promjene zakona.
Predsjedničino mišljenje razlikuje se od stajališta hrvatske vlade koja, pozivajući se na Zakon o istražnim povjerenstvima, smatra da saborsko Istražno povjerenstvo treba prestati raditi ako se pokrene sudski postupak o nekoj temi koju povjerenstvo istražuje. “Želim da sve bude transparentno, da javnost zna istinu”, rekla je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima na rubu poslovne konferencije u Zagrebu.
Kazala je kako je svjesna da, kad je riječ o  Istražnom povjerenstvu, postoje zakonska ograničenja, “međutim, mislim da je uvijek fleksibilnost potrebna i da se mogu mijenjati i zakoni kada je interes javnosti takav”. U slučaju Agrokora interes je “ogroman”, naglasila je predsjednica koja želi da se afera “raščisti, da svi oni koji su krivi u ovome, svi oni koji su nažalost doveli do situacije u kojoj se danas nalazi koncern Agrokor da odgovaraju za to”.
Afera Agrokor jedan je “najvećih skandala u hrvatskoj povijesti jer jako utječe na hrvatsko gospodarstvo, na stabilnost, na brojne kreditore, kooperante i na susjedne zemlje”, kazala je predsjednica.
Ovo nije prvi put da se Grabar-Kitarović zauzela za nastavak rada saborskog povjerenstva za Agrokor, a premijer Andrej Plenković nedavno je zbog toga izjavio kako mu se čini da “predsjednica nije dovoljno upućena” u taj slučaj. Grabar-Kitarović nije mogla komentirati navode da je policiji poznata adresa vlasnika Agrokora Ivica Todorića, za kojim je raspisana tjeralica. “Ne znam njegovu adresu, čula sam da je u Velikoj Britaniji, ali ne znam njegovu adresu”, rekla je. (hrt)

Posljednje objavljeno

Novi potres u Hrvatskoj, epicentar mu je bio blizu Karlovca: ‘Zatutnjalo je, a onda i zaljuljalo’

OgPortal

Troje članova svemirske postaje sigurno sletjelo na Zemlju

OgPortal

Bolnica Karlovac od ponedjeljka prima samo hitne i onkološke pacijente: Imamo prostora i opreme, ali ljudski nam kapaciteti nisu bezgranični

OgPortal

Zoretić najavio pojačan tempo: Do kraja lipnja u Karlovačkoj županiji bit će cijepljeno još bar 60.000 ljudi; imat ćemo 60 posto procijepljenosti

OgPortal

Milanović o Berošu: Očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši

OgPortal

Draženka Polović kandidatkinja za gradonačelnicu, Dimitrije Birač za zamjenika: Nemamo ortake, ni svoje ljude, nego sugrađane i suradnike koji žele Karlovac jednakih prilika za sve

OgPortal