Na vrhu grad u kojem već dvije godine nisu potrošili ni lipu

OVO SU NAJŠTEDLJIVIJI HRVATSKI GRADOVI I ŽUPANIJE PREMA TROŠENJU NA SLUŽBENA PUTOVANJA Na vrhu grad u kojem već dvije godine nisu potrošili ni lipu

Nakon troškova reprezentacije, gradonačelnik.hr istražio je koliko su gradske vlasti u prošloj godini izdvojile za službena putovanja, još jednu stavku na koju građani često gledaju s podozrenjem zbog medijski razvikanih slučajeva u kojima su dužnosnici, i lokalni i oni na nacionalnoj razini, zloupotrebljavali novac poreznih obveznika i ove proračunske stavke koristili za svoje privatne, a ne za javni interes.

Kao apsolutni rekorder među najštedljivijim ponovo se ističe Grad Đurđevac i njegov, sada već bivši, gradonačelnik Željko Lacković.

Lacković je širokoj javnosti postao poznat nakon naše analize troškova službenih putovanja za 2014. godinu, kada se ispostavilo da je Grad Đurđevac za službena putovanja potrošio tek 323 kune. Tadašnji gradonačelnik, a sada predsjednik Gradskog vijeća, tada je objasnio da, osim što svoju dužnost obavlja volonterski, jer plaću i dalje prima u svom odvjetničkom uredu, iz svog džepa pokriva i troškove putovanja te da on sam nije potrošio niti ove 323 kune, nego netko od njegovih zamjenika. Iako su im se troškovi službenih putovanja u 2015. godini povećali te narasli na 3846 kuna, Đurđevac je, kada smo analizirali prosječna godišnja izdvajanja, i dalje ostao najštedljiviji hrvatski grad kada je riječ o putovanjima.

Rekorder

U 2016. godini Grad Đurđevac, pak, za službena putovanja nije potrošio niti jednu kunu, a novi gradonačelnik Hrvoje Janči kaže nam da tu praksu nastavljaju i dalje, pa niti u 2017. nemaju niti kune troška za službena putovanja.

– Iako Grad ima dva službena automobila, ne koristim ni službeni automobil niti službeni mobitel, a ne uzimam ni gradsku dnevnicu. Na sva službena putovanja idem vlastitim automobilom, o vlastitom trošku te nastavljamo s politikom štednje – ističe Janči.

A baš kao i u slučaju reprezentacije, podaci Ministarstva financija o izdvajanju gradova za službena putovanja u 2016. također ukazuju na trend štednje, odnosno rezanja troškova od kojih građani nemaju izravne koristi. Uspoređujući, naime, podatke za 2016. s onima iz naše prethodne analize u kojoj smo obuhvatili razdoblje od 2013. do 2015., vidljivo je da se udvostručio broj gradova koji su za službena putovanja potrošili manje od kune po stanovniku, a među prvih deset najštedljivijih u 2016. čak pet gradova potrošilo je manje od pola kune po stanovniku. Više od 10 kuna po stanovniku potrošilo je tek njih 14, za razliku od 23, koliko smo ih pobrojali u našoj analizi izdvajanja za službena putovanja od 2013. do 2015.

Nakon Đurđevca i njihovih nula kuna potrošenih na putovanja, drugi je Grad Vrbovec s potrošenih 940 kuna, odnosno 0,6 kuna po stanovniku. Na trećem mjestu je Dugo Selo sa 0,11 kuna, Varaždinske Toplice potrošile su 0,18 kn, Novi Marof 0,19 kn, a Slavonski Brod 0,49 kn. U top 10 su još Krapina (0,55 kn), Popovača (0,61 kn), Đakovo (0,76 kn) i Sisak (0,81 kn).

Za usporedbu, najmanji trošak za službena putovanja po stanovniku u prethodne tri godine – od 2013. do 2015. imao je Novi Marof – 0,26 kn, već drugi najštedljiviji grad – Dugo Selo, imao je 0,51 kn troška po stanovniku, dok je deseti najštedljiviji – Grad Sveti Ivan Zelina, za službena putovanja u prosjeku trošio po 1,14 kn po stanovniku.

Prepolovili dnevnice

Kada se, pak, gleda izdvajanje iz proračuna, među 10 najštedljivijih su ušli još i Samobor i Opatija. Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić pojašnjava kako su njihovi mali troškovi službenih putovanja posljedica mjera štednje koje je Grad prije uveo zbog krize pa su tako primjerice 2013. godine, u dogovoru s predstavnicima sindikata nadležnih za djelatnike gradske uprave, prepolovili iznos dnevnica – sa 170 na 85 kuna.

Racionalno trošenje

– U vođenju poslovanja Grada, pa onda i prema službenim putovanjima odnosimo se racionalno, a novcem raspolažemo konzervativno i oprezno. Dakle, najčešće se službena putovanja i događaju kada se odnose na ciljane sastanke s predstavnicima zbratimljenih gradova Opatije ili uslijed konkretnog povoda, jer s njima održavamo intenzivne i kvalitetne odnose budući da zajednički radimo na realnom povezivanju na kulturnom, sportskom i generalno turističkom planu, i to na projektima gdje očekujemo i konkretne rezultate. Djelatnici gradske uprave također redovno sudjeluju na stručnim seminarima i drugim edukativnim formama koje organiziraju strukovne udruge u Hrvatskoj, što su i obvezni u svom profesionalnom usavršavanju – kaže Dujmić.

Što se tiče županija, najmanje su za putovanja potrošili u Zagrebačkoj – 0,54 kune po stanovniku, Krapinsko-zagorskoj – 0,64 kune, Sisačko-moslavačkoj – 0,75 kuna, Koprivničko-križevačkoj – 0,80 kuna te Splitsko-dalmatinskoj – 0,80 kuna po stanovniku. Kada se gleda potrošnja po udjelu iz proračuna, u pet najštedljivijih plasirala se i Ličko-senjska županija s potrošenih 0,07 posto proračuna. (jutarnji.hr)

Facebook Comments