Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Danas odluka o istražnom zatvoru sutkinji Malenici i ostalima

zatvor 2

USKOK je pokrenuo istragu protiv sutkinje zagrebačkoga Trgovačkog suda Vesne Malenice, stečajnog upravitelja Pere Hrkaća, njegove tajnice te dvojice gospodarstvenika, dok je još jedan od njih u Austriji.

Tereti ih za zločinačko udruživanje u kojem su tvrtke u stečaju oštetili za najmanje 45 milijuna kuna, a sebi priskrbili 27 i pol milijuna. Danas ćemo doznati hoće li petorka u istražni zatvor.

Uz sutkinju i Hrkaća koji je po tvrdnjama tužiteljstva sve osumnjičene povezao u “zajedničko djelovanje” u akciji su uhićeni i Hrkaćeva tajnica Tatjana Kušec, Miroslav Mitak i Josip Debić, dok se Milan Lučić osumnjičen za pomaganje u zlouporabama, po riječima njegova branitelja, nalazi u Austriji.

Osim zbog zločinačkog udruživanja Uskok osumnjičene tereti i za zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i primanja mita.

Hrkać je, navodno, još 2008. povezao sutkinju, svoju tajnicu i osumnjičene direktore tvrtki kako bi iskoristio “društva u stečaju za financiranje osobnih potreba”.

Ne otkrivajući identitet već samo godišta i funkcije osumnjičenih Uskok navodi da je Hrkać iz tvrtki u stečaju, među ostalim nezakonitostima, isplaćivao radove na nekretninama osumnjičenih ili njihovih tvrtki. U tvrtkama u stečaju je, navodno, zapošljavao i bliske osobe, a novac iz stečajnih blagajni je usmjeravao na račune poduzeća svojih suradnika “na ime neistinitih troškova zakupa”.

Osumnjičena sutkinja, tvrdi tužiteljstvo, u svojim je slučajevima kao stečajnog upravitelja postavljala upravo Hrkaća “svjesna da isti ovlasti stečajnog upravitelja koje mu pripadaju temeljem rješenja o imenovanju i zakona, neće izvršavati isključivo radi ostvarenja cilja stečajnog postupka i skupnog namirenja stečajnih vjerovnika, već radi realizacije opisanog plana”.

Pri tome je “prihvaćanjem njegovih izvješća o stanju stečajne mase i troškovima stečajnog postupka i upravljanjem skupštinama i odborima vjerovnika na način da spriječi bilo kakvo preispitivanje tih izvješća od strane vjerovnika, osiguravala neometano upravljanje imovinom stečajnih dužnika u opisane svrhe”, tvrdi Uskok.

Hrkaćeva tajnica osumnjičena je da je po uputama potom u izvješćima stečajnog upravitelja neistinito “prikazivala troškove stečajnog postupka radi prikrivanja nezakonitih odlijeva iz društava u stečaju, prešućujući pri tome da društva u stečaju zakupninu plaćaju društvu u njezinom vlasništvu, te sačinjavala drugu potrebnu dokumentaciju vezanu uz nezakonita umanjenja stečajnih masa i operativno provodila te transakcije po računima stečajnih dužnika”.

Mitak i Debić su, navodno, raspolagali novcem koji je na račune tvrtki što su vodili uplaćen iz poduzeća pod Hrkaćevim stečajnim vodstvom i to u korist svojih tvrtki, ali i korist Hrkaća i sutkinje Malenice. U tome im je kao odgovorna osoba osumnjičene tvrtke navodno pomogao i Lučić.

U sjedištu USKOK-a jučer su cijeli dan trajala su ispitivanja petero osumnjičenih. Odvjetnik uhićene sutkinje Vesne Malenice, Veljko Miljević, rekao je da je njegova branjenica na ispitivanju u Uskoku odgovorila na sva pitanja te otkrio da ona nije prvoosumnjičena. Dodao je da je Malenica dala prilično opsežan odgovor na sva pitanja te da se sumnje tiču njezinog nepostupanja u određenim situacijama kroz dugo vremensko razdoblje od više od 10 ili 12 godina.(hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Austrija će zajedno s Izraelom i Danskom proizvoditi vlastito cjepivo; Kurz: Ne želimo se isključivo oslanjati na EU

OgPortal

Neispravnost električnih instalacija je uzrok požara kuće u Sjeničaku Lasinjskom

OgPortal

Video koji je šokirao milijune: Stjuardesa ‘rastavila‘ svoje lice pa otkrila sasvim drugu ženu!

OgPortal

Ogulin i danas bez novozaraženih

OgPortal

U razvijenim zemljama raste prihvaćenost cjepiva

OgPortal

U Zagrebu u srijedu Dan žalosti zbog smrti Milana Bandića

OgPortal