Slovenski sud prihvatio žalbu Sberbanka zbog “neravnopravnog tretmana vjerovnika”

Ljubljanski okružni sud prihvatio je žalbu ruskog Sberbanka na prijašnje sudsko rješenje prema kojemu je imovina Agrokora u Sloveniji zaštićena zbog postupka insolventnosti. Izvanredna uprava koncerna najavljuje žalbu na Vrhovnom sudu, ističući da ta sudska odluka nema nikakvog utjecaja na daljnji tijek postupka izvanredne uprave i imovinu Agrokora u Sloveniji.

Odluka suda o žalbi ruske banke donesena je prije dva tjedna, ali je tek sada objavljena i postala poznata, a praktično znači da se ‘lex Agrokor’ u Sloveniji neće moći primjenjivati, prenijeli su slovenski mediji. Sud je sada procijenio da “lex Agrokor” ne poštuje načela ravnopravnog tretmana vjerovnika, što je, kako se navodi u rješenju, jedno od temeljnih načela insolventnih postupaka i dio javnog poretka Slovenije.

Slovenski mediji navode da takvim rješenjem o žalbi sada postoji mogućnost da se iz Agrokorove imovine u Sloveniji naplati barem jedan vjerovnik, odnosno Sberbank. Na prijašnju odluku suda žalili su se središnjica Sberbanka u Moskvi, ali i njezina slovenska podružnica Sberbank Slovenija.

Na odluku kojom je Agrokoru prije sud priznao status subjekta u insolventnom postupku kako bi se od ovrha izuzela njegova imovina u Sloveniji žalila se i slovenska vlada.

U svojoj je žalbi navela da hrvatski zakon o postupku izvanredne uprave u Agrokoru svojim postupcima može ugroziti gospodarsku, socijalnu i financijsku stabilnost Slovenije zbog važnosti i veličine trgovačkog lanca Mercator za Sloveniju te da se odredbe posebnog hrvatskog zakona o poduzećima od sistemskog značenja zato ne bi smjele odnositi na Agrokorovu imovinu u Sloveniji, odnosno na dionice koje koncern i s njime povezana poduzeća imaju u Mercatoru. Osim toga, u žalbi je navela da se ‘lex Agrokor’ kosi s pravnim poretkom Slovenije.

Kako su objavili slovenski mediji, pozivajući se na odluku suda o žalbi vlade, nju je sud odbio zbog nedostatka pravnog interesa, gdje se vjerojatno radi o tome da slovenska država nije izravni vlasnik ili vjerovnik Agrokora ili Mercatora.

Nakon odluke nadležnog suda u Ljubljani o priznavanju postupka izvanredne uprave u Sloveniji od 14. srpnja, sud u Ljubljani danas je objavio odluku (od 26. listopada 2017.) kojom je odbacio žalbu odnosno prigovor Vlade Republike Slovenije protiv priznanja, ali je istovremeno odobrio prigovor Sberbank of Russia i Sberbank banka d.d. iz Ljubljane i ukinuo odluku o priznanju postupka izvanredne uprave u Sloveniji, potvrdili su iz Agrokora.

Dodaju da je sud donio ovakvu odluku jer smatra da postupak izvanredne uprave nije u skladu s definicijom stranog insolventnog postupka po slovenskom insolventnom zakonu. Protiv odluke suda u Ljubljani Agrokor će uložiti žalbu Vrhovnom sudu Slovenije, koju već pripremaju Agrokorovi odvjetnici u Sloveniji, ističe se u izjavi izvanredne Uprave.

Također naglašavaju kako odluka suda u Ljubljani nema nikakvog utjecaja na daljnji tijek postupka izvanredne uprave i istodobno nema nikakav utjecaj na imovinu Agrokor koncerna u Sloveniji, među ostalim zbog činjenice da do odluke Vrhovnog suda Slovenije o žalbi sve posljedice odluke o priznavanju i dalje ostaju na snazi. Iz Agrokora podsjećaju da je Visoki sud u Engleskoj, u rješenju donesenom 9. studenoga, odbio sve argumente Sberbanka i priznao hrvatski postupak izvanredne uprave u pogledu Agrokora d.d. u Velikoj Britaniji. (hrt.hr)

 

 

Facebook Comments