Putin i Asad razgovarali u Sočiju – kraj vojne akcije u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin susreo se sinoć sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom u Sočiju, na jugozapadu Rusije, i to dva dana prije sastanka Rusije, Irana i Turske o Siriji, priopćio je Kremlj. Agencija RIA novosti navodi da je Asad u Rusiji boravio četiri sata.

Tijekom susreta u Putinovoj ljetnoj rezidenciji u Sočiju, na obali Crnoga mora, ruski je predsjednik čestitao Asadu na rezultatima u borbi protiv terorizma, ocjenjujući da se bliži “neizbježan i konačan poraz terorista” u Siriji. Dvojica političara suglasila su se da se fokus u Siriji prebaci s vođenja vojnih operacija na potragu za političkim rješenjem.

“Moramo još prijeći dug put prije nego što postignemo potpunu pobjedu nad teroristima. No što se tiče našeg zajedničkog rada na borbi protiv terorizma na području Sirije, ta se vojna operacija svakako privodi kraju”, kazao je Putin. “Mislim da je sada najvažnije prijeći na politička pitanja i sa zadovoljstvom primam na znanje vašu spremnost da radite sa svima koji žele mir i rješenje”, dodao je.

“U ovom trenutku, posebice nakon što smo izvojevali pobjedu nad teroristima, u našem je interesu započeti politički proces”, odgovorio je Asad, ocjenjujući da stanje na terenu “omogućava da se očekuje napredak u tom procesu”. Prema Kremlju, Putin u utorak planira nazvati američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi s njim razgovarao o sirijskoj krizi.

Moskva: Aktivna faza vojne operacije u Siriji privodi se kraju
“Aktivna faza vojne operacije u Siriji, gdje ruska vojska pomaže režimu Bašara Al-Asada, privodi se kraju”, izjavio je zapovjednik glavnog stožera ruske vojske Valerij Guerasimov na sastanku s iranskim i turskim kolegama u Sočiju, uoči summita predsjednika triju zemalja, prenose ruske agencije. Pokrenuta 2015., ruska vojska intervencija u Siriji promijenila je situaciju na terenu omogućivši sirijskoj vojsci da od tzv. Islamske države oslobodi drevnu Palmiru te protjera pobunjenike iz Alepa. Sirijske snage protjerale su u nedjelju navečer džihadiste iz Bukamala, njihovog posljednjeg urbanog uporišta u Siriji. Tzv. Islamska država izgubila je gotovo cijeli teritorij i kalifat proglašen 2014. se urušio.

Ova nova faza ne bi trebala značiti kraj ruske vojne nazočnosti u Siriji. Ruska vojska objavila je u listopadu 2016. da namjerava sirijsku luku Tartus pretvoriti u svoju stalnu pomorsku bazu. Također je razmjestila svoje vojne zrakoplove u bazi Hmeimim, u alavitskom području kod Latakije. (hrt.hr)

 

 

Facebook Comments