Argentinska mornarica zabilježila eksploziju na dan nestanka podmornice

Objekt kojeg je zamijetio zrakoplov američke mornarice blizu lokacije posljednjeg javljanja argentinske podmornice nije podmornica, rekla je glasnogovornica američkog veleposlanstva.

Argentinska mornarica priopćila je da analiza hidroakustične anomalije zabilježene na području gdje je argentinska podmornica bila 15. studenoga, na dan njezina nestanka, upućuje na eksploziju.

Izvješće koje je argentinska mornarica zaprimila govori o neuobičajenom, kratkom i silovitom događaju koji nije nuklearnog podrijetla i odgovara eksploziji, rekao je glasnogovornik mornarice Enrique Balbi.

Rusija je objavila da je u Argentinu poslala ratni brod kako bi pomogla u potrazi za podmornicom San Juanom koja je prije osam dana nestala u južnom Atlantiku s više od 40 ljudi. Rusko ministarstvo obrane dodaje da je riječ o novom brodu za znanstveno istraživanje Jantar koji je plovio u vodama zapadne Afrike. Taj oceanografski brod ima opremu što omogućuje potragu na dubini do 6.000 m, ponajprije zahvaljujući dvjema minijaturnim podmornicama.

Tridesetak brodova i zrakoplova i 4.000 ljudi iz Argentine, Sjedinjenih Država, Britanije, Čilea i Brazila pridružilo se potrazi za podmornicom koja je posljednji put javila svoju lokaciju oko 480 km od obale.

Podmornica je bila na putu iz Ushuaije, najjužnijeg grada na svijetu, prema obalnom gradu Mar del Plati, nekih 400 km južno od Buenos Airesa, kada je izvijestila o električnom kvaru nakon čega je ubrzo nestala prošli tjedan. Podmornica je započela plovidbu 1983. a podvrgnuta je održavanju 2008. u Argentini.(hrt)

Facebook Comments