Aktualno Županija

Karlovačkoj bolnici stiglo 36 milijuna kuna iz EU – uređuje dnevne bolnice i kirurgiju, projekt donosi znatne uštede

Čak 10 različitih dnevnih bolnica, od one za pedijatriju nadalje, te četiri operacijske sale za jednodnevnu kirurgiju bit će do 30. lipnja iduće godine uređene u Općoj bolnici Karlovac.

Investicija je to od gotovo 36 milijuna kuna, pojasnila je voditeljica projekta Zdenka Mažuran, bespovratnih, koje je Bolnica dobila iz EU fonda, a od tog novca više od 16 milijuna kuna bit će utrošeno na građevinske radove, a 19 milijuna u opremu. Radovi počinju za dva dana i trebaju biti dovršeni za 150 dana.

– Imamo ljudski potencijal, imamo prostor i sada ćemo ga oplemeniti novom opremom kako bismo stanovnicima naše županije povećali dostupnost jednostavnijim medicinskim zahvatima. U roku od 23 sata zahvat bi se obavio, pacijent bi se pratio i otpustio kući, rekao je ravnatelj Ervin Jančić.
U Bolnici će tako imati opremu koju sada nemaju i obavljati zahvate koje trenutno ne rade, poput onih kompliciranih na oku ili razbijanju kamenca. A cijeli projekt, po riječima šefice Odjela za zarazne bolesti Vesne Tutek, koja će uz ostale kolege raditi u novim prostorima, donijet će dobrobit i Bolnici i pacijentima.

– Osim što će to biti lijep prostor, to je velika ušteda za zdravstvo jer su bolesnici pošteđeni bolničko – opskrbnog dana kroz kratkotrajni boravak u dnevnoj bolesti. Druga je ugoda za bolesnike jer tko god će od njih moći i zbog blizine življenja i zbog tipa bolesti da se samo provodi terapija u dnevnoj bolnici, a da boravi u svom domu gdje mu je najugodnije. Imamo lijekove koji se apliciraju 1 ili 2 puta na dan i nije obavezno 24 sata dnevno boraviti u bolnici. Znači: ušteda za zdravstvo i ugoda za bolesnike, naglasila je Tutek.(KAportal)
KAportal.hr