Egipat počeo zračne napade nakon terorističkog napada na džamiju

Najmanje 235 ljudi je poginulo i više od 130 ranjeno u napadu islamskih militanata na vjernike u džamiji na egipatskom poluotoku Sinaju u gradu Bir al-Abdu.

Prema tvrdnjama policije i svjedoka, militanti su dojurili u terenskim vozilima te otvorili vatru i bacili bombe na vjernike koji su izlazili iz džamije.

Egipatska vlada proglasila je trodnevnu žalost. Predsjednik Abdel Fatah al-Sisi sastao se s čelnicima sigurnosnih službi i najavio odlučan odgovor na napad  za koji još nitko nije preuzeo odgovornost. Oružane snage i policija osvetit će naše mučenike i ubrzo silom vratiti sigurnost i stabilnost, rekao je u televizijskom govoru.

Lokalni mediji javljaju da je Egipat počeo sa zračnim napadima na skrovišta terorista na Sinajskom poluotoku u petak navečer. Prenose poruku egipatskih sigurnosnih snaga kako se vojska “neće smiriti dok oni koji su upleteni u napad ne budu eliminirani”.  Nekoliko osumnjičenih već je ubijeno, izvješćuje list Al Ahram.

Oružane snage koncentirale su se na planinsko područje oko džamije gdje se, kako se vjeruje, skrivaju počinitelji atentata.

Jučerašnji napad je najsmrtonosniji napad na Sinaju otkako su 2013. islamistički militanti pojačali svoju prisutnost na tom poluotoku.

Stižu osude napada iz cijelog svijeta, u glavnom gradu Izraela Tel Avivu vijećnica je osvijetljena u bojama egipatske zastave. Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je ocijenio kako je ovo “strašan i kukavički napad terorista na nevine i bespomoćne vjernike u Egiptu”.

U Egiptu se dogodio niz smrtonosnih napada, uglavnom na sigurnosne snage, nakon što je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine. Većina napada izvedena je na Sinaju, a odgovornost je za njih preuzela Islamska država. (hrt)

Facebook Comments