Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Po brojnosti poreznih procedura mogu se s našima uspoređivati samo poduzetnici na Cipru

porezna

U OVOME SMO NAJGORI U EUROPI

Unatoč digitalizaciji, Hrvatska ostaje na začelju članica EU po brzini po kojoj porezni obveznici mogu ispuniti svoje obveze prema državi, proizlazi iz najnovijeg istraživanja Paying Taxes 2018, kojeg su pripremili Svjetska banka i konzultantska kuća PwC.
Potvrđuje to i podatak da je za ukupno podmirenje poreznih obveza u nas poduzetnicima još uvijek potrebno čak 206 sati na godinu. Više od toga u EU je potrebno jedino u Njemačkoj, Italiji, Portugalu, Sloveniji, Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Bugarskoj. S druge strane, porezne se obveze najbrže i najlakše u EU izvršavaju u sada već potpuno digitaliziranoj Estoniji, te u Luksemburgu i Irskoj, pokazuje istraživanje.
Hrvatska još gore stoji po broju uplata koje tvrtke moraju poduzeti da bi podmirile svoje porezne obveze. Po tome smo na posljednjem mjestu u EU, budući da je broj procedura kroz koje tvrtke ovdje moraju proći čak 35. U tome se u EU možemo uspoređivati jedino s Ciprom, na kojem broj poreznih uplata iznosi 28. Najmanje poReznih procesura unutar Unije ima Švedska, samo šest.
Izvješće pokazuje da moderne tehnolgije ipak mijenjaju brzinu i način ostvarenja poreznih obveza. Tako se vrijeme utrošeno na ispunjavanje poreznih obveza u svijetu smanjilo za pet sati i sada iznosi u prosjeku 240 sati na godinu. Smanjio se i broj uplata, i to za jednu, pa je prosjek sada 24.
“Nastavlja se značajan pad utrošenog vremena i broja uplata koje su potrebne za ispunjavanje obveza, u čemu je vidljiva povećana upotreba tehnologije”, ocjenjuje se u izvješću.
Ipak, upozorava se da mnoge zemlje, posebno one slabije razvijene, sporije koriste prednosgti tehnologije. Istraživanje o jednostavnosti plaćanja poreza obuhvatilo je 190 zemalja. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Okrutni maloljetnici napali beskućnika i sve snimili: ‘Bilo ih je 7, nisam mogao protiv njih’

OgPortal

Hitni sastanci u EMA-i nakon odgode isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, oglasio se i HZJZ

OgPortal

Poziv za predaju ponuda predavača u programima obrazovanja odraslih

OgPortal

Ogulinka Milana Kalmar jedina je certificirana postpartum doula na središnjem području Hrvatske

OgPortal

Milanović se sastao s braniteljima: ‘Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU‘

OgPortal

Možemo! Karlovac i Nova ljevica – Loše upravljanje pandemijom u Karlovačkoj županiji

OgPortal