U Hrvatsku stiglo 40 sirijskih izbjeglica

U Hrvatsku je stiglo 40 sirijskih izbjeglica preseljenih iz Turske. Riječ je o sedam sirijskih obitelji koje su već prošle kulturnu orijentaciju te će odmah započeti s procesom integracije u hrvatsko društvo. Izvijestio je to MUP navodeći da su obitelji dobrovoljno odabrale Hrvatsku kao zemlju u kojoj žele živjeti i u kojoj vide budućnost svoje djece.

Njihovo zbrinjavanje Hrvatska provodi u sklopu europskog programa premještaja i preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva kojima je odobrena međunarodna zaštita.

Prvih četiri do šest tjedana izbjeglice će biti smještene u Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini, a nakon toga će im biti osiguran trajniji individualni smještaj.

Partner MUP-a na projektu je hrvatski ured Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Njihovi će djelatnici učiti izbjeglice hrvatski jezik te ih upoznavati s pristupom državnim i javnim institucijama i organizacijama, kao i pravima i obvezama iz obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva i smještaja, te upoznavanja s običajima, načinom života i rada u Hrvatskoj.

Hrvatska se obvezala do kraja 2017. prihvatiti 150 državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva.

Iz MUP-a napominju kako kontroliranim upravljanjem migracijama, kroz program preseljenja, Hrvatska s ostalim članicama Europske unije uspostavlja zaštitni mehanizam. Njegov je primarni cilj zaštititi ljudske živote i izbjeći neželjene situacije koje su se ranije događale u pokušajima prelaska nezakonitih migranata preko Sredozemnog mora. (hrt.hr)

 

 

Facebook Comments