Uoči izbora u Mađarskoj zaoštrava se sukob Orbana i Sorosa

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će iskoristiti sva moguća sredstva, uključujući tajne službe, da se bori protiv pritiska koji nad njim vrši američki milijarder George Soros.

Soros je u videosnimci rekao da je Mađarska s Orbanom na vlasti pod većom represijom nego za vrijeme sovjetske okupacije u doba Hladnog rata. “Do mene ne može doći, ali izrabljuje i tlači ljude koji su u Mađarskoj u opoziciji”, istaknuo je.

Orban i Soros su tijekom 1980-ih bili saveznici u rušenju komunizma, no nakon toga su krenuli drukčijim putevima. Soros Orbana opisuje kao opasnog autokrata, a mađarski premijer tvrdi da se taj milijarder mađarskog porijekla kroz svoju financijsku podršku oporbenim skupinama petlja u mađarsku politiku.

“Želimo drukčiju budućnost, a… moja je dužnost bila iskoristiti sve moguće alate države, uključujući obavještajne, tajne službe, pravna sredstva i javnu raspravu”, otkrio je Orban. “Zato smo naručili obavještajni izvještaj o sastavu, radu i mađarskom i europskom utjecaju te Soroseve mašinerije”, istaknuo je mađarski premijer za lokalni radio.

Otkrio je kako su mađarske tajne službe ovog tjedna dovršile izvještaj o mreži nevladinih organizacija i drugih skupina koje u Europi i Mađarskoj financira taj američki milijarder. Ključni sukob između Orbana i Sorosa vodi se oko imigracije koju premijer odbija kao egzistencijalnu prijetnju kontinentu, dok milijarder potiče kontroliranu imigraciju i daje pomoć migrantima.

Vladajuća stranka Fidesz sprema se za parlamentarne izbore iduće godine, a Orban, veliki favorit za treći mandat na vlasti, očekuje kako će Soros surađivati s njegovim neprijateljima. “Podržavat će publikacije, raditi propagandu, osnaživati civilne grupe i plaćati stotine, tisuće ljudi”, smatra premijer. “Do izbora će osnovati ‘civilne centre’ koji će funkcionirati kao stranke u kampanji, što znači da se Soroseva mreža uključila u mađarsku predizbornu kampanju”, zaključuje Orban.

Glasnogovornik Sorosevog Otvorenog društva u Budimpešti Daniel Makonnen je potvrdio za Reuters da ta organizacija planira otvoriti dva nova centra za financiranje na istoku i jugu države. “Nemam nikakvih osobnih zamjerki prema Orbanu, nego različite principe. Protivim se njegovom sustavu”, poručio je Soros koji tvrdi da Orban želi protjerati njegove organizacije. (hrt.hr)

 

Facebook Comments