Izraleci će se veseliti, ali Palestinci će biti bijesni

TRUMP SPREMA POTEZ KOJI ĆE DRASTIČNO PROMIJENITI AMERIČKU POLITIKU NA BLISKOM ISTOKU Izraleci će se veseliti, ali Palestinci će biti bijesni

 

Američki predsjednik Donald Trump će vjerojatno održati govor u srijedu priznajući Jeruzalem za glavni grad Izraela, rekao je u petak visoki američki dužnosnik, okončavajući tako desetljeća američke politike na Bliskom istoku.

Dva dužnosnika administracije rekli su u četvrtak da čak i ako Trump razmatra sporno proglašenje Jeruzalema za glavni grad Izraela, očekuje se da ponovno odgodi realizaciju svojega obećanja iz izborne kampanje o preseljenju američkog veleposlanstva tamo iz Tel Aviva.

Palestinci žele Istočni Jeruzalem za glavni grad buduće države, a međunarodna zajednica ne priznaje izraelsko polaganje prava na cijeli grad.

Ova odluka mogla bi ozbiljno potkopati napore američke administracije, koje predvodi Trumpov zet i visoki savjetnik Jared Kushner, da obnovi izraelsko-palestinske mirovne pregovore koji su već odavno u zastoju.

Visoki dužnosnik je uz uvjet da ostane neimenovan rekao kako odluka još nije konačna i da bi se još mogla promijeniti.

Trump će vjerojatno nastaviti politiku svojih prethodnika potpisivanja šestomjesečnog odustajanja od primjene zakona iz 1995. koji traži da se američko veleposlanstvo preseli iz Tel Aviva u Jeruzalem, rekli su dužnosnici u četvrtak.

No među mogućnostima koje se razmatraju je i da Trump naredi suradnicima da razviju dugoročniji plan za preseljenje veleposlanstva kako bi jasno dao na znanje svoju namjeru da to na kraju i učini, rekli su dužnosnici. (jutarnji.hr)

 

 

Facebook Comments