Počela vojna vježba J. Koreje i SAD-a – Pjongjang najavio osvetu

Počela je zajednička petodnevna vježba vojnog zrakoplovstva Južne Koreje i Sjedinjenih Država, manje od tjedan dana nakon što je Pjongjang testirao balistički projektil koji, prema njihovim tvrdnjama, može dosegnuti ciljeve na cijelom teritoriju SAD-a.

U vježbi sudjeluje više od 230 vojnih zrakoplova i 12 tisuća vojnika. Riječ je o najvećoj takvoj vježbi u savezničkoj povijesti dviju zemalja. Sjeverna Koreja upozorila je da je ta vježba ‘provokacija koja će “samo izazvati još strašniju osvetu i ubrzati samouništenje”.

Mogućnost rata protiv Sjeverne Koreje sve je veća svaki put kada Pjongjang lansira raketu ili testira nuklearnu bombu, ocijenio je američki senator Lindsey Graham. “Bude li podzemnoga nuklearnog testiranja, treba se pripremiti na vrlo ozbiljan odgovor SAD-a”, upozorio je Graham na kanalu CBS. Senator se nadovezao na savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa, generala McMastera koji je izjavio da je svakog dana sve veća opasnost od rata sa Sjevernom Korejom. (hrt.hr)

 

 

 

Facebook Comments