Britanija i EU postigli dogovor o uvjetima Brexita

Nakon intenzivnih pregovora koji su kulminirali jutrošnjim sastankom predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i britanske premijerke Therese May, Komisija je ocijenila da je postignut dovoljan napredak u pregovorima o razdruživanju Velike Britanije od EU-a, što omogućava početak nove faze pregovora o budućim odnosima.

Europska komisija je danas preporučila Europskom vijeću (šefovi država ili vlada zemalja članica) zaključak da je napravljen dovoljan napredak u prvoj fazi pregovora. Sada je na Europskom vijeću da na sastanku 15. prosinca odluči postoji li dovoljan napredak, što bi omogućilo da pregovori prijeđu u drugu fazu, objavila je Europska komisija.

U 7 sati u sjedište Europske komisije stigla je britanska premijerka Theresa May na sastanak s Junckerom, a prije toga tijekom noći trajali su intenzivni pregovori, što telefonski, što izravni, između Komisije, britanske i irske vlade.

U pregovorima se kao najteže pitanje postavilo traženje rješenja za granicu između Irske i Sjeverne Irske.

U priopćenju Komisije kaže se da Ujedinjena Kraljevina priznaje jedinstvenu situaciju na irskom otoku te da su preuzete značajne obveze kako bi se izbjegla čvrsta granicaOvo su teški pregovori, ali sada smo napravili proboj. Zadovoljan sam poštenim dogovorom s Ujedinjenom Kraljevinom, rekao je predsjednik Komisije Juncker.

London nakon Brexita može dobiti sporazum o slobodnoj trgovini po uzoru na kanadski

S obzirom da Velika Britanija ne želi biti dijelom jedinstvenog europskog tržišta ni carinske unije, EU će nastojati s njom sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini po uzoru na onaj zaključen s Kanadom (CETA), rekao je glavni europski pregovorač za Brexit Michel Barnier.

Barnier je rekao da ne postoji druga opcija budući da je Velika Britanija sama odlučila da nakon izlaska iz EU-a ne bude više dio zajedničkog  tržišta i carinske unije.

“Kada to uzmete u obzir – što ostaje? Samo jedna stvar: sporazum o slobodnoj trgovini po kanadskom modelu”, rekao je Barnier na konferenciji za novinare.

Sporazum o slobodnoj trgovini po uzoru na CETA, iz temelja će promijeniti odnose Ujedinjene Kraljevine s Europom jer je takav sporazum daleko ispod razine članstva u EU-u ili čak članstva u Europskom gospodarskom prostoru.

Europski gospodarski prostor uspostavljen je 1994. i omogućava Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu, koje nisu članice EU-a, sudjelovanje u jedinstvenom tržištu, što uključuje slobodu kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

Velika Britanija je izrazila želju, a EU to uvažila, da se za dvogodišnje razdoblje nakon izlaska iz Unije 29. ožujka 2019.  ispregovara prijelazno razdoblje tijekom kojega bi ostala dijelom jedinstvenog tržišta i carinske unije. Za to vrijeme trebao bi se dogovoriti sporazum o slobodnoj trgovini, koji će zamijeniti prijelazni sporazum.(hrt)

Facebook Comments