Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Dolar ojačao drugi tjedan, očekuje se povećanje kamata FED-a

money-1428594_1280

Dolar je na svjetskim valutnim tržištima prema košarici valuta ojačao i prošloga tjedna, drugoga zaredom, zahvaljujući očekivanjima da će porezna reforma navesti američku središnju banku da ubrza tempo povećanja kamata.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao je prošloga tjedna 1,2 posto, na 113,45 jena. Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula 1,0 posto, na 1,1770 dolara. Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna porastao 1,1 posto, na 93,90 bodova.

Najveći tjedni dobitak dolara u posljednjih šest tjedana ponajviše se zahvaljuje optimizmu ulagača vezanom za poreznu reformu u SAD-u, koja bi trebala donijeti najveće porezne izmjene u vodećem svjetskom gospodarstvu od 1980-ih.

Idućega tjedna u fokusu ulagača bit će redovita sjednica čelnika FED-a, a s obzirom na solidan rast gospodarstva i jačanje inflacijskih pritisaka, gotovo je sigurno, kažu analitičari, da će FED treći put ove godine povećati ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda. (hrt)

Posljednje objavljeno

Rođendan Hrvatskog planinarskog društva Klek Ogulin

OgPortal

U Karlovačku županiju ovaj tjedan stiže 2.610 doza cjepiva – većina za ordinacije obiteljske medicine, još se cijepe starije osobe i kronični bolesnici

OgPortal

Komentar Šprajca o remek nedjelu u Ministarstvu zdravstva: Đavo kad jednom uđe ne izlazi tako lako

OgPortal

Računalna prijevara

OgPortal

Milanović i Plenković neće skupa u Jasenovac? Pantovčak: ‘Uputili smo poziv, odgovora nema‘

OgPortal

Markotić očekuje manje zaraženih, otkrila i hoće li ovog ljeta biti ukinuta obveza nošenja maski

OgPortal