Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvara privremeni ured u Bjelovaru

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović preselila je na dva dana svoj ured u Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Jedanaesti je to put da predsjednica Republike svoj ured premješta izvan Zagreba. 

Predsjednica je zahvalila na svečanom dočeku te izrazila zadovoljstvo što je ondje. Istaknula je veliki doprinos ovog kraja razvoju Hrvatske. Nezamjenjiv je i doprinos ljudi ovoga kraja u borbi za slobodu Hrvatske, naglasila je predsjednica. “Hvala svim hrabrim braniteljima, svim domoljubima koji su dali nezamjenjiv doprinos obrani i oslobođenju Hrvatske”, rekla je.

“Bjelovar je ne samo županijsko, nego i biskupijsko središte”, izjavila je. Naglasila je kako treba promijeniti paradigmu razvoja te Hrvatsku početi razvijati ne više kvadricentrično, u smislu da je usmjerena na četiri velika grada, nego policentrično, pri čemu će županijska središta dobiti ulogu razvojnih centara.

Državne mjere ne smiju i nadam se neće izostati, jer krajnji je čas da se odmaknemo od deklarativnoga stava o zapošljavanju, investicijama nego se okrenemo i provođenju toga, istaknula je predsjednica.

Među ostalim je naglasila kako je važno da porezna uprava ne bude represivni aparat, da kažnjava nerazmjerno počinjenim pogreškama. “Mora biti podrška poduzetnicima i obrtnicima, a ne gušiti ih”, dodala je.

Nezaobilazan je bio naglasak na demografski problem. “Samo lani ova je županija izgubila tisuću ljudi. Pribroje li se tome i oni koji nisu evidentirani, to je alarm koji i danas zvoni. Stoga su nužna mnogo veća proračunska izdvajanja za demografsku obnovu. A ona je vezana uz gospodarsku, izjavila je predsjednica.

Naglasila je kako je od najveće važnosti za ovaj kraj izgradnja prometnice od Farkaševca do Bjelovara čija je izgradnja iz Ministarstva mora, prometa i veza najavljena za 2018. godinu.(hrt)

Facebook Comments